Evenimentul Zilei > Social > Salvamont România, avertisment pentru turişti! Pericol de gradul 3 de avalanşă
Salvamont România, avertisment pentru turişti! Pericol de gradul 3 de avalanşă

Salvamont România, avertisment pentru turişti! Pericol de gradul 3 de avalanşă

Salvamont România, avertisment pentru turişti! Temperaturile ridicate au afectat calitatea zăpezii. În Bucegi este pericol de avalanşă.

Salvamont România, avertisment pentru turişti! Temperaturile ridicate au afectat calitatea zăpezii. În Bucegi este pericol de gradul 3 de avalanşă.

Există risc ridicar de avalanșe în aproape toți munții din România. Acest risc se încadrează între gradul 3 și 4, pe o scară de la 1 la 5.

Salvamont România, avertisment pentru turişti! Pericol de gradul 3 de avalanşă

„Turiştii trebuie să fie atenți, este o perioadă în care pericolul este mai mare decât în alte luni. În Bucegi, este pericol de gradul 3 de avalanșă.

Turiștii care ies din perimetrul stațiunilor de schi, să înțeleagă că se expun riscului. Pe partiile de schi, consistenţa de zăpadă este diferită, vor întâlni gheaţă” , a declarat Sabin Cornoiu, președintele Salvamont Romania.

Cel mai ridicat risc se află în Carpații Meridionali și în zonele în care avem acumulări de zăpadă pentru că stratul de zăpadă de 3-4 metri îl întâlnim în foarte multe zone montane din România.

Cei care  merg către golul alpin trebuie să țină cont că în ultima perioadă ne confruntăm cu temperaturi destul de ridicate. Acest lucru favorizând riscul producerii avalanșelor.

Pentru că a nins mult în ultima perioadă, straturile de zăpadă nu au făcut o coeziune foarte bună între ele  și există acest risc real pentru turişti.

Sfatul salvamontiştilor este ca oamenii să își aleagă foarte bine traseele turistice pe care vor să le parcurgă. Să meargă prin zonele care sunt cel mai puțin expuse riscului de producere a avalanșelor și să încerce să evite în această perioadă, dacă pot, să iasă pe munte pentru că e o perioadă foarte dificilă.

Calitatea zăpezii a fost afectată de temperaturile ridicate

Temperaturile ridicate, afectează și calitatea zăpezii de pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă. Din acest motiv sunt multe accidente.

Oamenii trebuie să înțeleagă că zăpada și-a schimbat consistența și schiurile nu mai alunecă atât de bine. Şi există condiții de producere a accidentelor și pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă. „Deci, multă responsabilitate din partea celor care merg pe munte, indiferent dacă activitatea lor se limitează la pârtiile pe schi sau la drumeții. Iar avalanşele sunt un pericol real”, a mai declarat Sabin Cornoiu.