Fermierii se confruntă cu o criză de ciobani. Sunt locuri disponibile, dar nu sunt doritori. „S-a creat aşa o isterie”

Fermierii se confruntă cu o criză de ciobani. Sunt locuri disponibile, dar nu sunt doritori. „S-a creat aşa o isterie” sursa foto. e-maramures.ro

Fermierii se confruntă cu o criză de ciobani de zile mari, iar singura modalitate de a păstra animalele este de a angaja doritori din Bangladesh. Majoritatea românilor preferă să plece din țară pentru bani mai mulți.

În nordul Moldovei, mai exact la Botoşani, fermierii se luptă cu o criză de ciobani uriașă. Mulţi ajung să omoare animalele pentru că nimeni nu are timp sau nu vrea să se ocupe de ele. Aceștia oferă salarii motivante, dar românii nu sunt interesați de domeniu.

Botoşaniul este unul dintre judeţele din România faimoase pentru oi, în special din rasa karakul de Botoşani, unică în Uniunea Europeană. În localitatea Popouţi din judeţ se află una dintre cele mai renumite staţiuni de cercetare a ovinelor şi caprinelor din România.

În ultimii ani, românii nu mai sunt interesați de acest domeniu, iar fermierii nu au angajați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ionică Nechifor, preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de ovine Moldovovis şi director al Staţiunii de Cercetare Popăuţi din Botoşani, a declarat că această criză se adâncește din ce în ce mai tare.

„S-a creat aşa o isterie, în sensul ăsta, pleacă în străinătate. Ciobanii mai familişti rămân în satele lor, dar cei mai tineri iau drumul străinătăţii“, spune Nechifor.

Deficitul de ciobani a depăşit deja pragul de 50% la nivelul întregului judeţ. Toţi fermierii lucrează, în cele mai fericite situaţii cu jumătate din efectivul necesar la o stână.

Fermierul Marius, ucis de giganticul animal de companie

fermier, marius, ucis, animal de companie, africa de sud

Fermierii din Botoşani au declarat că oamenii nu vor să muncească nici pe 5000 de lei, iar patronii sunt nevoiți să angajeze ciobani din Asia.

„Un coleg de la Piatra Neamţ a făcut un contract cu patru cioabani din Bangladesh“, a mai spus Ionică Nechifor, potrivit Botoseanul.ro

Bani în plus pentru fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să ofere din 2023 subvenții pentru crescătorii de bovine. Scopul este de a îi motiva pe fermieri și de a da mai mult randament.

”În ceea ce privește noile subvenții care se vor acordat odată ce noul PNS devine activ, o noutate este bunăstarea la taurine. Aici o să avem bunăstare pentru vaca de lapte și pentru tineretul pe direcția de exploatare carne, practic îngrășare. Sunt condiții care trebuie îndeplinite de către fermieri, chiar mai multe condiții, care îi vor determina să investească în ferme, să înceapă să se gândească la o digitalizate a fermelor. Nu este un lucru ușor, dar noi ca asociație, ne implicăm să venim cu soluții punctuale, astfel încât fermierii să poată să se califice, să fie eligibili și pentru aceste subvenții, să primească cât mai mulți bani”, a precizat Zoltan Haller, fondator ACVBR-SIM, pentru Agro TV.