Evenimentul Zilei > Economie > CINE va face marele compromis în cazul Greciei?
CINE va face marele compromis în cazul Greciei?

CINE va face marele compromis în cazul Greciei?

Marele compromis în privinţa Greciei îl va face Europa. Ieşirea ţării din zona euro nu reprezintă un scenariu plauzibil în momentul de faţă.

Adrian Mitroi, profesor de investiţii şi finanţe comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), consideră că această problemă durează de prea mult timp, potrivit Agerpres.

"Mie mi se pare o bătălie pentru care am pierdut foarte mult timp şi am supralicitat efectele ei şi asupra Uniunii Europene şi asupra Greciei. Suntem atât de pregătiţi încât nu mă îngrijorează absolut deloc. Nici nu este un scenariu plauzibil Grexit. Nu este nici pe departe scenariu plauzibil, indiferent de ce pare acum", a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Adrian Mitroi.

Acesta a subliniat că securitatea socială şi politică este esenţială pentru Europa, fiind de altfel prioritatea cea mai importantă, iar "o schemă fără Grecia este imposibil de desenat". În opinia acestuia, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional vor găsi o soluţie în privinţa Greciei, chiar dacă Europa va fi cea care va face "marele compromis".

"Eu cred, scenariul tot mai probabil, că vorbim despre teoria jocurilor, la care este expert unul dintre jucători. Ce se întâmplă când doi parteneri, aparent, nu cedează deloc? În general, cel mai puternic va ceda şi va maximiza compromisul. Vor trebui creditorii, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, să găsească o soluţie", a subliniat Mitroi.