Evenimentul Zilei > Social > Cine se poate pensiona în 2022 și care sunt condițiile
Cine se poate pensiona în 2022 și care sunt condițiile

Cine se poate pensiona în 2022 și care sunt condițiile

Potrivit prevederilor legale în vigoare în România, cei care își doresc să iasă la pensie trebuie să se asigure că stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii este complet.

Persoanele care vor să iasă la pensie trebuie să se asigure că stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii este complet. În prezent, în România vârsta de pensionare este diferită la bărbaţi şi femei. Potrivit reglementărilor aflate în vigoare, românii care au cotizat cel puţin 15 ani la sistemul public de pensii se pot pensiona anul acesta după ce ating vârsta standard de pensionare.

Stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii este de 35 de ani. Acum, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 61 de ani pentru femei. Cu toate astea, vârsta va crește până în 2030.

Bărbaţii care vor să se pensioneze în 2022 trebuie să respecte:

Vârsta standard de pensionare împlinită: 65 de ani

Stagiul minim de cotizare realizat: 15 ani

Stagiul complet de cotizare realizat: 35 de ani

Pensionarii din sistemul energetic și urmașii acestora rămân fără cota gratuită de curent electric
Pensionarii din sistemul energetic și urmașii acestora rămân fără cota gratuită de curent electric sursa: arhivă EVZ

Cu toate astea, cei care au lucrat în condiţii grele beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Când se pot pensiona femeile în 2022

La femei, vârsta standard de pensionare este de 61 de ani, urmând că până în 2030 aceasta să crească la 63 de ani. Diferit faţă de bărbaţi este şi stagiul complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

În perioada ianuarie – martie 2022, femeile care au împlinit vârsta standard de 61 de ani și nouă luni, cu stagiul minim de cotizare realizat de 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și nouă luni, au putut să se pensioneze.

În perioada mai-iulie 2022, au putut să iasă la pensie femeile care au împlinit vârsta standard de pensionare de 61 de ani și zece luni, cu stagiul minim de cotizare realizat de 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și zece luni.

În perioada septembrie – noiembrie 2022, se pot pensiona femeile cu vârsta de 61 de ani și 11 luni, stagiul minim de cotizare realizat 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și 11 luni.

Femeile au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Acest lucru nu se aplică și la bărbați, potrivit dcbusiness.ro.