Încadrarea în muncă a minorilor. Care sunt condițiile

Încadrarea în muncă a minorilor. Care sunt condițiileSursa: Dreamstime.com

Vacanța de vară este perioada în care unii tineri sub 18 ani obișnuiesc să presteze munci sezoniere, din dorința de a-și rotunji veniturile. Totuși, există o serie de prevederi legale referitoare la felul în care minorii pot deveni angajați, pe care atât viitorul salariat, cât și angajatorul său vor trebui să le respecte.

Vârsta minimă legală pentru angajare în România este 16 ani, conform art. 13 din Codul Muncii, care stipulează că „persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani”.

Legislația din România privind angajarea persoanelor sub 18 ani

Cu acordul părinților ori reprezentantului legal, inclusiv minorii de până în 15 ani pot fi încadrați în câmpul muncii, însă legea stipulează că activitatea tânărului angajat trebuie să vizeze sarcini „potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională”.

Mai mult, dacă părintele sau tutorele legal decide își retrage acordul privind angajarea minorului, copilul respectiv nu va mai avea drept legal să presteze munci, până la împlinirea vârstei de 16 ani.

În caz contrar, „încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă”. De altfel, încadrarea în muncă este interzisă și în cazul persoanelor puse sub interdicţie judecătorească.

În România, angajatorii care nu respectă normele privind angajarea și activitățile prestate de un minor, riscă închisoarea de la 3 luni la 2 ani ori amenzi cuprinse între 1.500 de lei și 3.000 de lei.

Locuri de muncă permise tinerilor în vârstă de 15 ani

  • figurant;
  • actor;
  • cântăreț;
  • muzician;
  • dansator;
  • acrobat la manifestări cultural- educative sau artistice, cu sau fără scop publicitar;
  • model la sedințe foto, cu sau fără scop publicitar;
  • figurant sau model la prezentări de modă;
  • sportiv de performanță.

Fără acordul părinților, tinerii de peste 16 ani pot fi angajați cu contract individual de muncă și fiind remunerați cu un salariu care nu poate fi mai mic decât echivalentul salariului minim pe economie.

Tinerii sub 18 ani, maximum 30 de ore de muncă pe săptămână lucrate

Minorii nu pot lucra 8 ore pe zi, respectiv cinci zile pe săptămână, pentru că legea prevede faptul că aceștia pot lucra cel mult 6 ore pe zi, cu un maximum de 30 de ore pe săptămână.

În situația în care minorul depășește patru ore și jumătate pe zi de muncă, acesta ar trebui să beneficieze de o pauză de masă de 30 de minute. Altfel, dacă angajatorul nu dorește să ofere pauza de odihnă, salariatul se poate adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) al județului de reședință, pentru a formula o plângere.

Minorii nu pot presta muncă suplimentară sau în ture de noapte

În ceea ce privește concediile, tinerii sub 18 ani beneficiază de un număr de 20 de zile libere pe an, în acord cu prevederile contractului individual de muncă. Minorii beneficiază și de zilele libere legale, conform calendarului anual aferent.

Minorii nu pot efectua ture de noapte și nici nu pot presta muncă suplimentară. Mai mult, între două zile de muncă, minorul trebuie să beneficieze de timp de repaus de 12 ore consecutive, în cazul celor cu vârste între 16-18 ani și minimum 14 ore consecutive în cazul celor care au între 15-16 ani.

În cazul minorilor care prestează munci de ucenicie sau ziliere, numărul maximum de ore lucrate pe săptămână poate ajunge până la 40 de ore, conform Wall-street.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News