Rădăcini bolşevice

De asemenea, el a fost ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul (decembrie 2004-martie 2006) în Cabinetul Tăriceanu. Facem precizarea că Bogdan Olteanu este nepotul cominternistei Ghizela Vass (1912-2004), o apropiată a Elenei Ceauşescu, membră a Comitetului Central al PCR şi adjunct al Secţiei de relaţii externe a partidului unic. Ghizela Vass a fost soţia lui Ladislau Vass, ilegalist maghiar, fost adjunct al ministrului Finanţelor şi membru al Comisiei de Revizie a CC.

“Îmi asum bunica”

„Aş fi un ticălos să nu recunosc că am avut o viaţă mai uşoară decât cei mai mulţi dintre români. Pentru mine a fost o şansă faptul că am avut, în vremurile acelea (înainte de Revoluţia din 1989 n. red.), măcar acces la informaţii de mai multe feluri, Probabil că, la începutul anilor '90, am avut relaxarea, liniştea materială care să îmi permită să nu încerc neapărat să îmi găsesc o slujbă sau o meserie cu care să plec din ţară. (…) În ceea ce mă priveşte, eu mi-o asum ca bunică (pe Ghizela Vass n. red.) şi îmi asum viaţa mea pentru mine. (…) Eu nu am crescut cu ideile ei, eu am avut o cu totul altă concepţie şi m-am dus de la bun început către liberalism”, mărturisea Bogdan Olteanu, pe 15 martie 2007, într-un interviu acordat “Evenimentului Zilei”.

O ascensiune rapidă

Olteanu s-a înregimentat în PNL încă din 1991, iar după absolvirea facultăţii, în 1997, a devenit consilier al Ministerului de stat şi al Ministerului industriei şi comerţului. După ce a fost consilier RATMIL, în 1998, Olteanu începe să profeseze avocatura. A fost preşedintele Tineretului Naţional Liberal (1998-2000). În 2002 a ocupat funcţia de preşedinte al Curţii de Onoare şi Arbitraj a PNL. Ca deputat, Olteanu a activat în următoarele structuri: Comisia pentru cultură, Comisia pentru cercetarea abuzurilor şi Comisia pentru apărare.

Partener de afaceri cu Alina Gorghiu

Până în 2005, Bogdan Olteanu a deţinut 50% din capitalul social al societăţii de consultanţă Gorghiu & Asociaţii şi a figurat ca asociat, la firma SC Cristina Consulting SRL, societate înfiinţată în anul 2002. Deţine acţiuni la Banca Comercială Ion Ţiriac. De asemenea, Bogdan Olteanu a figurat şi ca membru în comisiile de privatizare a BCR şi CEC. A fost numit viceguvernator al BNR la 7 octombrie 2009.