Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cifre alarmante: Românii trăiesc mai puțin. Cauza care omoară trei milioane de oameni pe an
Cifre alarmante: Românii trăiesc mai puțin. Cauza care omoară trei milioane de oameni pe an

Cifre alarmante: Românii trăiesc mai puțin. Cauza care omoară trei milioane de oameni pe an

România se numără printre statele Uniunii Europene cu cel mai ridicat nivel de poluare, aspect prezentat în detaliu, într-un studiu realizat de specialiști. 

Lancet Countdown, o cunoscută revistă de sănătate, a publicat unui studiu care analizează impactul schimbărilor climatice și al poluării asupra sănătății. Potrivit specialiștilor, veștile proaste curg, în special pentru polonezi, unguri și români.

Poluarea scurtează viața românilor în medie cu 8 luni, peste media Uniunii Europene. Acest lucru se întâmplă „din cauza concentrațiilor mari de particule în suspensie din aer, cu diametrul de 2,5 microni”, informează cei de la Lancet Countdown. Doar într-un an, aceste particule cauzează moartea pentru 3 milioane de persoane.

De asemenea, studiul pune sub lupă impactul uriaș ce va fi determinat de schimările climatice: cei mai afectați vor fi copiii și persoanele vârstnice.

„Creșterea temperaturilor va genera un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor, avertizează studiul, în vreme ce seceta va reduce recoltele și va provoca foamete”, se arată în studiu.

Cifrele sunt alarmante în cazul vârstnicilor. Potrivit studiului, încălzirea globală a afectat 220 de milioane de persoane de peste 65 de ani, cu 20 de milioane mai multe față de anul 2000.

  • 120 de experți din 35 de organizaii au realizat raportul publicat în Lancet Countdown.