Evenimentul Zilei > Vremea > Ciclonul polar va avansa spre nord-vestul României. Zăpada și gerul vor pune stăpânire pe toată țara
Ciclonul polar va avansa spre nord-vestul României. Zăpada și gerul vor pune stăpânire pe toată țara

Ciclonul polar va avansa spre nord-vestul României. Zăpada și gerul vor pune stăpânire pe toată țara

Iarna adevărată de abia acum se instalează în România, afirmă meteorologii de la Agenția Națională de Meteorologie. ANM ne informează unde va fi mai rău în zilele care urmează.

Specialiștii de la ANM informează că în zilele care vor urma, ciclonul polar care a adus vreme severă în sudul estul României, va înainte spre nord vest, fapt ce va permite ca în aceste zone să cadă zăpadă într-o cantitate mai mare.

În plus, de marți încolo, vremea se va răci accentuat mai ales noaptea, temperaturilor fiind cuprinse între minus 7 și  minus zece grade Celsius.

”Au căzut cantități importante de precipitații, peste 30-40 de litri pe metrul pătrat. În mare parte din zona deluroasă au fost sub formă de ninsoare şi au fost perioade în care a nins abundent. Probabil că acesta a fost lucrul cel mai important ce a determinat evenimentele de pe șosele din noaptea trecută”, afirmă Alina Șerban.

Prezența ciclonului deasupra sudului României, a făcut ca în special, în județele din sud vest să se înregistreze cantități mari de zăpadă. De asemenea, pentru județele Vrancea și Buzău, zăpada va continua să cadă, în cantitate mai mare, până sâmbătă seara, și va fi viscolită de un vânt care va sufla cu 50-60 de km la oră.

Cum va fi vremea duminică

Pentru sud – estul României, pentru ziua de duminică, vremea se va mai îmbunătăți, fenomenele meteo prezente fiind în diminuare,

”După ce acest cod portocaliu va expira, duminică dimineață, fenomenele vor fi în diminuare. Încă de la noapte, ciclonul acesta se va retrage treptat, aria precipitațiilor se va restrânge, vântul va slăbi în intensitate până la următorul eveniment. Sunt nişte temperaturi potrivite, dacă ne raportăm la momentul acesta, la data calendaristică”, a mai afirmat Alina Șerban.

Cum se circulă în sud – estul României

Autoritățile naționale de la Compania Națională de Drumuri au intrat în alertă maximă, după ce mai mai multe drumuri naționale din Buzău și Vrancea au fost închise, din cauza viscolului.

Au fost impuse restricții de tonaj pe mai multe drumuri naționale, șoferii fiind sfătuiți să se informeze atunci când pornesc la drum. Polițiștii atrag atenția că pe autostrăzile din zona de sud se circulă în condiții de iarnă și de ninsori abundente. Mai mult, toate porturile sunt închise.

În aceste zone vor mai fi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45-55 km/h, viscolind ninsoarea, local troienind zăpada și determinând scăderea vizibilității.

Cod galben pentru mai multe județe din sud est

ANM a emis un cod galben pentru în Dobrogea, estul Munteniei, jumătatea sudică a Moldovei, dar și în zona Carpaților de Curbură. Aici va continua să ningă și în cursul zilei de duminică și se vor acumula în general 15-20 l/mp, astfel că se va depune strat de zăpadă.

Avertizarea este valabilă de sâmbătă, de la ora 14:00 până duminică, la ora 10:00.

Sunt vizate județele: Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Prahova, Buzău, Brăila, București, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Constanța, Tulcea, dar și Brașov și Covasna.

Meteorologii mai avertizează că în zonele vizate vor exista intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45-55 km/h, care va viscoli ninsoarea, local troienind zăpada și determinând scăderea vizibilității.

În restul zonei atenționate din Muntenia, județele Prahova, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, va ninge moderat cantitativ, iar vântul va avea intensificări în general de 30-35 km/h.