Evenimentul Zilei > International > China și Rusia sar în ajutorul lui Kim Jong Un. ONU solicitat să relaxeze sancțiunile împotriva Coreei de Nord
China și Rusia sar în ajutorul lui Kim Jong Un. ONU solicitat să relaxeze sancțiunile împotriva Coreei de Nord

China și Rusia sar în ajutorul lui Kim Jong Un. ONU solicitat să relaxeze sancțiunile împotriva Coreei de Nord

China și Rusia fac presiuni asupra comunității internaționale pentru relaxarea sancțiunilor impuse regimului comunist de la Phenian.

Cele două state au inițiat un proiect de rezoluție destinat Consiliului de Securitate al ONU pe această temă. Documentul, consultat de jurnaliștii dpa, face referire la necesitatea îmbunătățirii vieții populației din Coreea de Nord. Aceasta în condițiile în care cetățenii statului comunist se confuntă cu mari probleme în asigurarea hranei de zi cu zi.

China și Rusia insistă în favoarea ridicării restricţiilor comerciale privind produsele agricole, fructele de mare, textilele şi produsele petroliere. Conform proiectului de rezoluție, se dorește ridicarea interdicției ca cetățenii nord-coreeni să lucreze în străinătate.

Șansele ca rezoluția să treacă sunt minime

În ciuda insistențelor venite din partea Chinei și Rusiei, sunt puține șanse ca membrii Consiliului de Securitate al ONU să aprobe proiectul. Tensiunile dintre Coreea de Nord și SUA şi celelalte state occidentate rămân sunt la un nivel foarte ridicat. Și sunt slabe șanse ca acestea să revină foarte curând, dat fiind că regimul nord-coreean a reluat testele cu rachete.

Noile teste regulate cu rachete, din ultimele luni, au provocat îngrijorare în rândul comunităţii internaţionale. Analiştii confirmă faptul că Phenianul s-a reorientat în ultimul timp spre militarizare.

Or, rezoluţiile ONU interzic Coreei de Nord să testeze rachete balistice deoarece, în funcţie de proiectarea lor, acestea pot transporta focoase nucleare. Phenianul face obiectul unor sancţiuni internaţionale pentru programul de înarmare nucleară pe care îl desfășoară.

Sursa foto. EVZ

Negocierile cu Occidentul au eșuat

Între testele pe care le-a desfășurat regimul de la Phenian se aflat și cel din urmă cu un an. Coreea de Nord a testat, la vremea respectivă, o rachetă hipersonică, despre care susţine că este dificil de interceptat datorită vitezei sale mari.

În acest context, au fost purtate mai multe negocieri între Coreea de Nord şi SUA, însă nu au cunoscut nici un progres. Ultima întâlnire a avut loc la nivel înalt a avut loc între dictatorul Kim Jong Un și preşedintele SUA de atunci, Donald Trump. Discuțiile s-au purtat în Vietnam, în februarie 2019, însă nu au ajuns la nici un rezultat.