Liu Xiaoming s-a referit la situaţia în care forțe paramilitare chineze se află la granița cu teritoriului autonom Hong Kong.

„Dacă situaţia continuă să se deterioreze, iar tulburările devin incontrolabile pentru Guvernul (din Hong Kong), arunci Guvernul central (chinez) nu va rămâne cu braţele încrucişate”, a dat asigurări Liu Xiaoming

„Ţin să repet că Hong Kongul face parte din China. Nicio ţară străină nu trebuie să se amestece (…). Cerem puterilor străine să respecte suveranitatea chineză”, a subliniat ambasadorul.

După două luni de manifestaţii la Hong Kong în favoarea democraţiei, Beijingul a lăsat să planeze în ultimele zile spectrul unei intervenţii în vederea restabilirii ordinii în fosta colonie britanică.

Referitor la această situaţie, presedintele SUA Donald Trump a spus că se impune „umanitate faţă de Hong Kong!”

„În China, milioane de locuri de muncă dispar pentru a se duce în ţări care nu sunt supuse taxelor vamale. Mii de întreprinderi părăsesc ţara. Bineînţeles că China vrea să încheie un acord cu SUA. Dar mai întâi cu umanitate faţă de Hong Kong!”, a avertizat Donald Trump.

Hong Kongul a fost restituit Chinei de către fosta putere colonială britanică în 1997, însă teritoriul cu şapte milioane de locuitori îşi păstrează un statut special, are în principiu un Guvern autonom şi altă monedă decât yuanul chinez, potrivit AFP