Țările occidentale ar trebui să țină cont mai mult de preocupările legitime de securitate ale Rusiei, în ceea ce privește situația explozivă din Ucraina, a declarat un înalt diplomat chinez.

Qu Xing, ambasadorul Chinei în Belgia, a declarat că criza ucraineană a apărut ca urmare a „jocului” (metaforă asemănătoare utilizată de strategul american Zbigniew Brzezinski, care vorbește despre un „mare eșichier) dintre Rusia și Occident, care nu s-a diminuat, în ciuda prăbușirii Uniunii Sovietice.

Arătând că ingerința exterioară a diverselor puteri a inflamat situația din Ucraina, Xing a afirmat că Moscova se simte în mod firesc amenințată câtâ vreme țările occidentale nu se angajează într-un demers mai constructiv.

Diplomatul chinez a cerut puterilor occidentale să „abandoneze mentalitatea WIN-LOSE” și să ia „preocupările reale de securitate ale Rusiei în serios”, scrie Reuters citând agenția de stat Xinhua.

În trecut, China s-a ferit să ia partea vreuneia din tabere și le-a cerut tuturor să se așeze la masa tratativelor pentru a ajunge la o soluție pașnică.

Ambasadorul chinez, al cărui birou este la Bruxelles, același oraș unde este și sediul NATO, a avertizat Statele Unite că strategia lor ar putea fi sortită eșecului:

„Statele Unite nu vor să-și vadă prezența slăbită în nici o parte a lumii, dar adevărul este că resursele sale sunt limitate, și le va fi din ce în ce mai dificil să-și mențină influența în afacerile sale externe.”

Xing a adăugat că implicarea Washingtonului în Ucraina ar putea „să o distragă de la interesele sale externe reale”.