Evenimentul Zilei > International > China avertizează SUA să evite speculațiile, după ce Antony Blinken și-a anulat vizita la Beijing
China avertizează SUA să evite speculațiile, după ce Antony Blinken și-a anulat vizita la Beijing

China avertizează SUA să evite speculațiile, după ce Antony Blinken și-a anulat vizita la Beijing

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că și-a anulat vizita în China după ce în spațiul aerian american a fost descoperit un balon chinezesc de spionaj. China susține că este vorba despre un incident nefericit și cere insistent Statelor Unite să nu facă speculații.

China susține că Statele Unite ar trebui să evite judecățile greșite după ce Pentagonul a anunțat că a depistat două baloane de spionaj de origine chineză, unul în spațiul aerian al SUA și altul care survola America Latină.

Autoritățile chineze au recunoscut că primul balon depistat le aparție, dar susțin că aceste aduna date meteorologice și ar fi ajuns în spațiul aerian al SUA din cauza vântului puternic, care i-a schimbat traiectoria. Despre al doilea balon, Beijingul nu a făcut nicio declarație. În urma acestor incidente Antony Blinken a anunțat că și-a anulat vizita pe care intenționa să o facă în China în perioada 5-7 februarie.

China iese la contraatac

Wang Yi, directorul Comisiei pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez și fost ministru de Externe a spus că a purtat o dicuție telefonică cu secretarul de stat american, Antony Blinken și să SUA nu ar trebui să facă speculații. În plus el a mai susținut că oficialul american nu avea programată nicio vizită oficială în China.

„China respectă cu strictețe dreptul internațional și nu acceptă nicio speculație neîntemeiată sau exagerările. Anunțarea unor informații de către SUA este o problemă proprie și o respectăm”, a spus Wang Yi. El a criticat faptul că presa de peste Ocean, dar și unii politicieni au folosit incidentul pentru a discredita China.

Poziția Statelor Unite

SUA susține că balonul chinezesc era unul de spionaj. „ Departamentul Apărării a anunțat că am detectat și urmărim un balon de supraveghere la mare altitudine, care rămâne deasupra zonei continentate a Statelor Unite. Continuăm să urmărim și să monitorizăm balonul îndeaproape. Suntem încrezători că acesta este un balon de supraveghere chinezesc. Odată ce am detectat balonul, Guvernul SUA a acționat imediat pentru a ne proteja împotriva colectării de informații sensibile”, a declarat Antony Blinken.

Potrivit oficialului american prezența acestui balon în spațiul aerian al SUA este o încălcare clară a suveranității și a dreptului internațional. „Este un act iresponsabil, iar decizia Chinei de a face acest pas în ajunul vizitei mele planificate este în detrimentul discuțiilor de fond pe care eram pregătiți să le purtăm”, a mai spus Antony Blinken. El a declarat că vizita va fi reprogramată când condițiile internaționale vor permite acest lucru, potrivit dantomozei.ro.