Evenimentul Zilei > International > Pentagonul anunță că a fost depistat un al doilea balon chinezesc de spionaj. Acesta survola America Latină
Pentagonul anunță că a fost depistat un al doilea balon chinezesc de spionaj. Acesta survola America Latină

Pentagonul anunță că a fost depistat un al doilea balon chinezesc de spionaj. Acesta survola America Latină

Oficialii de la Pentagon au anunțat că un al doilea balon de spionaj chinez a fost observat vineri survolând America Latină. Cu o zi înainte,, o aeronavă similară a fost reperată în spațiul aerian al Statelor Unite. China susține că nu este vorba de spionaj și dă vina pe vânt.

Pentagonul a anunţat vineri că un al doilea balon de spionaj chinez a fost observat survolând America Latină. China nu a oferit încă un punct de vedere cu privire la acest incident.

„Avem informaţii despre un balon care survolează America Latină. Considerăm că este un alt balon de spionaj chinez“, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, prin intermediul unui comunicat presă. Oficialul nu a precizat însă locaţia exactă a acestuia.

Explicațiile Chinei

Cu o zi înainte, un alt balon chinezesc a fost depistat în spațiul aerian al Statelor Unite. Ministerul Afacerilor Externe din China a recunoscut vineri că primul balon aparține Beijingului, dar a susținut că nu este vorba despre spionaj. Oficialii chinezi au declarat că balonul a fost deviat de vânt și din acest motiv a ajuns la 6.000 de mile distanță de China, în statul american Montana.

„Este un aparat de zbor civil, folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice, care a deviat de pe traiectorie din cauza vântului.
Partea chineză regretă intrarea neintenționată a aeronavei în spațiul aerian american. Vom continua să comunicăm cu Statele Unite pentru a aborda în mod corespunzător această situație neașteptată“, au anunțat oficialii chinezi.

Vizită amânată

Aceste incidente au dus la răcirea relațiilor dintre Washington şi Beijing. Șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken și-a amânat vizita pe care trebuia să o efectueze în China duminică și luni.

Vizita lui Antony Blinken în China ar fi fost prima a unui secretar de stat american din octombrie 2018. „Am ajuns la concluzia că nu sunt condițiile potrivite în acest moment pentru ca secretarul Blinken să călătorească în China. SUA s-a angajat să mențină linii deschise cu statul chinez în orice moment, inclusiv în timpul acestui incident”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat.

El a mai spus că Antony Blinken va reprograma vizita în China. „Aceasta va avea loc cât mai curând posibil, când condițiile o permit“, a mai spus oficialul, potrivit Agerpres.