Chec fără zahăr și fără făină. Un desert delicios care nu îngrașă

Chec fără zahăr și fără făină. Un desert delicios care nu îngrașăSursa foto: Sally Scott | Dreamstime.com

Checul este o prăjitură adorată de români, iar varianta mai puțin calorică, fără zahăr, este cu siguranță și mai sănătoasă. Ea poate fi consumată și de către cei care suferă de diabet zaharat și de copii.

Prăjiturile fără zahăr și fără făină câștigă în fața celor care au aceste ingrediente. Și checul poate fi realizat cu înlocuitori mai sănătoși astfel încât toată lumea să îl poată consuma. Aveți nevoie de următoarele ingrediente pentru prăjitură:

  • 160 de grame de făină de orez
  • 2 portocale coapte bine, folosiți coaja de la 1, sucul de la ambele
  • 100 de grame de curmale fără sâmburi
  • 2 mere
  • 90 de grame de ulei de floarea soarelui
  • 60 de grame de lapte
  • 1 ou
  • Un praf de sare
  • 8 grame de praf de copt

În primul rând curățați merele de coajă după care le tăiați felii subțiri, cam de 3 milimetri. Apoi se rade una dintre portocale de coajă. Ambele sunt stoarse de suc. Curmalele se pun în blander alături de 2 linguri de făină de orez din cantitatea mai sus menționată. Separat peste feliile de măr se pune coaja de portocale. De asemenea adăugați la această compoziție și 100 de grame din sucul de portocale deja stors. Restul sucului îl puneți deoparte pentru că va fi folosit la sfârșit. După ce curmalele și făina s-au mărunțit bine se pune uleiul, apoi laptele precum și oul.

Curmale în loc de zahăr

Toate aceste ingrediente se amestecă cu mixerul până când aluatul devine omogen. Apoi se adaugă făina, sarea, și la final praful de copt. După ce toate aceste ingredinete s-au trasnformat într-un aluat omogen, punem merele amestecate cu sucul de portocale.

Pregătim o tavă pe care o tapetăm cu hârtie de copt. Ulterior punem aluatul în ea și dăm totul cuptor. Checul se va coace timp de 30 de minute la o temperatură de 180 de grade. Doar că trebuie verificat aluatul după cele 30 de minute cu testul scobitorii.

Checul se frăgezește cu suc de portocale

Dacă după ce ați înfipt o scobitoare în aluat nu există reziduri pe ea, atunci checul este copt. În caz contrar mai lăsați aluatul la cuptor. După ce s-a copt, scoateți tava de la cuptor și ungeți checul cu sucul de portocale rămas.

Practic în acest fel veți frăgezi prăjitura care va fi și mai aromată. Ca și un chec obișnuit, puteși adăuga bucăți de nuci coapte sau alte fructe uscate, după gust. Poftă bună!

Ne puteți urmări și pe Google News