Evenimentul Zilei > International > Charles Michel a fost ales Președinte al Consiliului European. Breaking news în politica europeană
Charles Michel a fost ales Președinte al Consiliului European. Breaking news în politica europeană

Charles Michel a fost ales Președinte al Consiliului European. Breaking news în politica europeană

Șefii de stat și de guvern din UE au nominalizat în această seară pe ministrul german Ursula von der Leyen pentru președinția Comisiei Europene și pe Charles Michel la cel al Consiliului European.

Numirea doamnei von der Leyen este supusă aprobării cu majoritate absolută în Parlamentul European. Cei 28 de lideri au convenit, după trei zile de deliberări, asupra repartizării principalelor posturi ale UE, ținând seama de echilibrele geografice, politice și de gen.

Christine Lagarde preia șeful BCE

În plus, șefii de stat și de guvern a aprobat numirea lui Christine Lagarde la Banca Centrală Europeană după 11 ani la FMI, precum și cea a spaniolului Josep Borrell, ca Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe.

Pseudonimul neclar al lui Charles Michel în UE

Potrivit unui tweet de la corespondentul la Bruxelles al prestigiosului New York Times, oficialii europeni l-ar porecli pe prim-ministru belgian cun un pseudonim neonorant, și anume „Dl Potato Head“. 

Aşadar, ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen este propunerea Consiliului European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, în timp ce belgianul Charles Michel a fost ales  preşedinte al Consiliului European.  După trei zile de negocieri grele, liderii europeni au ajuns în această seară  la un acord privind ocuparea principalelor posturi de conducere în instituţiile Uniunii Europene, dar pachetul convenit s-ar putea confrunta cu o rezistenţă din partea Parlamentului European unde grupurile politice sunt nemulţumite de renunţarea la sistemul ″capilor de listă″⁣, Spitzenkandidat. 

Chiar şi Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat acum câteva minute pe pe Twitter  că Charles Michel a fost ales președinte al Consiliului European.

Iar germanul Manfred Weber, propus iniţial de popularii europeni pentru preşedinţia Comisiei Europene, şi socialistul bulgar Serghei Stanişev şi-ar împărţi mandatul de preşedinte al Parlamentului European, câte doi ani şi jumătate fiecare, titrează site-ul belgian 7sur7

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.