Evenimentul Zilei > Actualitate > CGMB a decis. Contractele încheiate de PMB și instituțiile subordonate, publicate pe internet
CGMB a decis. Contractele încheiate de PMB și instituțiile subordonate, publicate pe internet

CGMB a decis. Contractele încheiate de PMB și instituțiile subordonate, publicate pe internet

Potrivit  unui proiect de hotărâre adoptat în şedinţa de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti contractele încheiate de Primăria Capitalei şi instituţiile subordonate Municipalităţii vor fi publicate pe paginile web proprii.

Consilierii generali au adoptat hotărârea cu 34 de voturi „pentru”, 0 împotrivă şi 2 abțineri.

Mai exact, în termen de 60 de zile de la aprobarea hotărârii, PMB şi instituţiile subordonate CGMB vor publica pe paginile proprii, într-o secţiune dedicată, accesibilă prin legătură directă cu prima pagină, toate contractele încheiate în anul 2021.

În termen de şase luni, PMB şi instituţiile subordonate CGMB vor publica toate contractele încheiate în perioada 2018-2020.

De la data adoptării hotărârii, PMB şi instituţiile menţionate vor publica fiecare contract pe paginile web proprii în termen de zece zile de la semnarea acestuia.

Potrivit referatului de aprobare, semnat de consilierul municipal USR PLUS Ştefania Petre, în urma aplicării acestor prevederi, locuitorii oraşului vor putea verifica în mod direct, prin accesarea paginilor web ale instituţiilor, dacă banii proveniţi din taxele lor sunt cheltuiţi eficient.

„Gradul de transparenţă pe care ni-l solicită apăsat cetăţenii, de ani de zile, este de 100% şi nu există niciun motiv pentru care administraţia să nu procedeze la îndeplinirea acestei cerinţe”, a precizat Ştefania Petre.

Autorizațiile tip vinietă eliberate și în regim electronic

Autorizaţiile pentru autovehiculele destinate transportului de mărfuri şi utilajelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de cinci tone se pot elibera şi în regim electronic tip vinietă, potrivit unei decizii adoptate în unanimitate de către Consiliul General al Capitalei.

În baza hotărârii adoptate miercuri, autorizaţiile tip vinietă se vor prezenta la control însoţite de certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

În cadrul dezbaterilor, liderul grupului PSD, Aurelian Bădulescu, i-a recomandat edilului general, Nicuşor Dan, să ia măsuri împotriva transportului agabaritic desfăşurat pe timpul nopţii în Capitală.

„Este un fenomen care şi pe perioada mandatului nostru (…) pe mine cel puţin m-a copleşit. Să vă fac o recomandare: să nu păţiţi şi dumneavoastră ce am păţit eu, adică mafia transportului agabaritic din Bucureşti să îşi facă de cap. Vă dau câteva locaţii la nivelul Municipiului Bucureşti, unde pe timp de noapte se demolează (…) şi au făcut un modus operandi de a căra noaptea cu autovehicule care depăşesc 40 de tone. Domnul director de la Poliţia locală să facă nişte patrule pe timp de noapte, să verifice camerele pe care i le-am dat noi în dotare în timpul mandatului nostru şi să pună în aplicare legea”, a spus Aurelian Bădulescu.

Primarul general, Nicuşor Dan, a mulţumit pentru semnalarea acestor aspecte.

Conform referatului de aprobare, proiectul a fost iniţiat în urma solicitărilor înaintate de către transportatori şi în contextul epidemiologic COVID-19.

Până în prezent, autorizaţiile se eliberau de către PMB prin Direcţia Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei sub formă de ecuson din hârtie-carton.