Evenimentul Zilei > Actualitate > Comunicat al Institutului Matei Balș: Aveam toate avizele și autorizațiile
Comunicat al Institutului Matei Balș: Aveam toate avizele și autorizațiile

Comunicat al Institutului Matei Balș: Aveam toate avizele și autorizațiile

Comunicat al Institutului Matei Balș: Aveam toate avizele și autorizațiile

Reprezentaţii Institutului „Matei Balş” afirmă că vor sprijini ancheta în curs şi „lămurirea aspectelor” care ar fi putut duce la incendiul de vineri dimineață În comunicatul plasat pe site, reprezentanții spitalului menționează că autorizațiile şi avizele unității medicale „sunt la zi”.

„În urma intervenţiei prompte a colegilor din liniile de gardă şi a mobilizării autorităţilor de urgenţă, au fost prevenite alte victime, astfel încât toţi ceilalţi pacienţi sunt în siguranţă. Echipa Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” va sprijini ancheta în curs şi lămurirea aspectelor care ar fi putut duce la accidentul din această dimineaţă, cu atât mai mult cu cât autorizaţiile şi avizele sunt la zi. Fiind în plină pandemie, sănătatea şi siguranţa pacienţilor vor fi în continuare prioritatea noastră”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei medicale.

Echipa Institutului „Matei Balş” a transmis condoleanţe familiilor victimelor

„Echipa Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” transmite condoleanţe familiilor victimelor accidentului din dimineaţa zilei de 29 ianuarie, soldat, din păcate, cu 5 decese, dintr-un total de 101 pacienţi spitalizaţi, îngrijiţi de 20 cadre medicale pe timpul nopţii, inclusiv medicul şef de gardă”, afirmă aceeaşi sursă.

Potrivit comunicatului, toţi pacienţii au fost evacuaţi şi transportaţi în siguranţă către alte unităţi sanitare, precum şi la nivelul celorlalte secţii din incinta institutului.

Tragedia care a îndoliat o țară, în timp de pandemie

Un grav incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la un pavilion al Spitalului ”Matei Balş” din Capitală, fiind declanşat planul ”roşu”. 5 persoane au decedat, au fost afectate 4 saloane. Din informaţiile primite de către Ministerul Sănătăţii de la echipele de intervenţie, au fost transferaţi către alte unităţi sanitare un număr de 53 de pacienţi din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul 5.

Comandantul intervenției a declarat că primul apel a fost primit la 5.05, iar primul echipaj pompieri a ajuns după 8 minute. Pompierii au constatat că la fața locului era un incendiu cu flacără deschisă la parter, care cuprinsese o suprafață de 100 – 120 mp. 4 saloane erau afectate, iar arderea era generalizată, cu posibilități de extindere, a spus comandantul intervenției.

Mobilizare de proporții

Un număr de 38 de echipaje de prim ajutor au fost mobilizate vineri dimineaţa pentru incendiul de la Institutul „Matei Balş” din Capitală, care este spital Covid-19. Coordonatorul echipei medicale, dr. Bogdan Opriţa, a precizat că la faţa locului au acţionat, de asemenea, 6 echipaje de terapie intensivă mobilă şi cinci autospeciale de transport personal şi victime multiple. Bogdan Opriţa a mai spus că dintre cele 44 de persoane evacuate inițial două se aflau în stare mai gravă şi au necesitat măsuri de protezare respiratorie.

De la „Matei Balş” au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, „Sfântul Ioan” şi „Sfântul Pantelimon”. Restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Două linii telefonice vor fi operaţionalizate pentru aparţinătorii pacienţilor transferaţi. Cele două numere disponibile pentru aparţinători sunt: 021.2069398 şi 021.2648515.

Tragedie la „Matei Balș”. Drama rudelor pacienților internați în spitalul COVID-19

Tragedie la Matei Balș. A sărit pe geam pentru a-și salva viața și a sunat la 112

Reacția premierului Florin Cîțu, după tragedia de la Balș. „Așa nu mai merge”