CFR Cluj, un veac pentru un titlu de campioană

CFR Cluj, un veac pentru un titlu de campioană

Echipa lui Ioan Andone a cucerit ieri laurii, după 1-0 cu rivala „U“ Cluj.

CFR Cluj este noua campioană a României, după ce a câştigat ieri, scor 1-0, derby-ul local cu Universitatea. Victoria i-a asigurat formaţiei lui Ioan Andone prima poziţie în Liga I la fotbal. După 34 de etape, „feroviarii“ au acumulat 76 de puncte, cu unul mai mult decât Steaua, care a terminat campionatul pe poziţia secundă. Formaţia patronată de Arpad Paszkany a câştigat primul titlu de campioană în istoria de 101 ani a clubului, reuşind, totodată, să-şi asigure calificarea directă în grupele Ligii Campionilor. După o pauză de 17 ani, campioană în Liga I e o echipă din provincie (Universitatea Craiova a reuşit eventul în 1991). > CFR a avut ieri o altă prestaţie anemică. Golul care a decis titlul a picat în minutul 64, când „centralul“ Ovidiu Haţeganu a arătat punctul cu var, după ce argentinianul Ruiz a fost doborât în careu de brazilianul Bilica. Lovitura de la 11 metri a fost transformată de Cadu, căpitanul „oaspeţilor“. Din minutul 77, Universitatea a evoluat în 10 oameni (brazilianul Correia a fost eliminat). > „Vişiniii“ au sărbătorit titlul pe stadionul din Gruia, cu 250 de sticle de şampanie. > Ioan Andone a decis ca argentinianul Cristian Fabbiani să nu facă parte din lot nici pentru meciul cu „U“, nici pentru finala Cupei României, programată sâmbătă, la Piatra-Neamţ, împotriva formaţiei Unirea Urziceni. > După ce „feroviarii“ au deschis scorul, suporterii au aruncat cu bucăţi de scaune pe teren. > Arpad Paszkany nu a venit la meci. El a preferat să urmărească partida ală- turi de suporterii formaţiei sale, pe stadionul din Gruia, unde au fost amplasate două ecrane uriaşe. > Titlul l-a entuziasmat pe Ioan Andone: „E un vis ceea ce mi se întâmplă. Clujul trebuie să fie mândru că vom aduce echipe de Liga Campionilor!“.

S-a cântat imnul Ligii Campionilor

Fluierul de final al arbitrului Ovidiu Haţegan a declanşat sărbătoarea pe terenul stadionului "Ion Moina", dar şi în Gruia, acolo unde stadionul era arhiplin. Pe "Ion Moina", proaspeţii campioni nu au zăbovit prea mult, fiind urcaţi în duba jandarmeriei şi duşi în Gruia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum străzile din jurul stadionului "Dr. C-tin Rădulescu" erau blocate, jucătorii s-au dat jos şi au luat-o la fugă în aplauzele localnicilor. Ca să ajungă pe gazon, fotbaliştii campioanei au urcat schelele din spatele tribunei aflate în construcţie. Când au văzut tribunele arhipline, au rămas stupefiaţi. Arpad Paszkany şi-a întâmpinat oştenii plângând. Mureşan l-a imitat.

De la staţia de amplificare s-au auzit acordurile melodiei "We are the champions", iar ceva mai târziu, imnul Ligii Campionilor.

Trică plângea şi el de bucurie: "V-am spus că mă las de fotbal dacă nu iau titlul de campion cu CFR. Am fost la 90 de minute de a-mi încheia cariera. Ar fi fost o grea pierdere pentru Ţara Românească".

S-au plimbat cu tractorul

La cheful organizat pe gazonul arenei din Gruia au participat toţi fotbaliştii din lotul lui Ioan Andone. Brazilianul Didi, argentinianul Fabbiani şi nigerianul Ogbona au fost printre cei care au dat tonul nebuniilor. Au "furat" mai întâi maşinuţa echipei medicale, apoi tractorul din dotarea clubului, cu care au fost la un pas să se răstoarne. TACTICĂ

„Vişiniii“ au venit la meci cu autobuzul Pentru a înşela vigilenţa violenţilor suporteri ai echipei „U“ Cluj, Ioan Andone a apelat ieri la o strategie. Antrenorul CFR-ului şi-a adus echipa la stadionul „Ion Moina“ cu numai o jumătate de oră înainte de startul jocului. Jucătorii au călătorit cu un autobuz al Regiei Autonome de Transport în Comun Cluj, pentru a nu fi atacaţi de fanii adversarilor! Deoarece „rata“ nu avea suficiente locuri pe scaune, unii jucători au stat în picioare. Fotbaliştii au descins pe teren echipaţi ca pentru meci, după ce au efectuat încălzirea în cantonament! Această „tactica“ a mai fost folosită de Andone pe vremea în care antrena la Dinamo. La un meci disputat în Giuleşti, contra Rapidului, „Fălcosul“ şi-a adus fotbaliştii pregătiţi de joc direct de la Săftica. După meci, jucătorii celor două echipe s-au bătut pe tunelul de la vestiare. INCIDENTE Război pe străzile oraşului înainte de meci Clujul a fost ieri un oraş sub asediu. Înainte de startul partidei, suporterii echipei Universitatea Cluj au provocat panică pe străzile urbei de sub Feleac. Aproximativ 2.500 de suporteri ai „şepcilor roşii“ s-au adunat în Piaţa Lucian Blaga, de unde au plecat apoi, străjuiţi de jandarmi, spre stadionul „Ion Moina“.

Scânteia care a aprins conflictul a apărut în momentul în care o tânără a fost reţinută de forţele de ordine fiindcă a aprins o fumigenă. Din acel moment, situaţia a scăpat de sub control. Fanii au aruncat cu pietre în direcţia forţelor de ordine, precum şi în sediul Primăriei. Şeful jandarmilor a fost bătut În drum spre stadion, suporterii „şepcilor roşii“ au vrut să schimbe traseul, în speranţa că vor da nas în nas cu fanii CFR-ului. Poliţiştii şi jandarmii s-au opus, intervenind brutal, cu bastoane şi gaze lacrimogene. La stadion, în timpul reprizelor de bătaie, generalul de brigadă Petru Litan, şeful jandarmilor clujeni, a încasat un pumn în gură! De asemenea, cameramanul Jandarmeriei a fost snopit în bătaie, iar aparatura pe care o avea asupra lui a fost distrusă. Fost jucător la „U“, Emil Szolomajer, în prezent la Arieşul Turda, a încasat şi el câteva bastoane. Ciomege, lanţuri, petarde şi pietre Jandarmii clujeni au reţinut în noaptea dinaintea meciului mai mulţi suporteri ai „studenţilor“, vinovaţi că au sărit gardul stadionului „Ion Moina“. Oamenii legii i-au alergat pe musafirii nepoftiţi, reuşind în cele din urmă să reţină câţiva dintre ei. În afara unor bannere, jandarmii au avut surpriza să descopere, ascuns sub câteva bucăţi de beton, un adevărat arsenal de ciomege, lanţuri, petarde şi pietre.

Fanii echipei „U“ urmau să folosească „armamentul“ în meciul de astăzi. Doar 300 de suporteri ai CFR-ului au asistat meciul de pe stadionul „Ion Moina“. Cei mai mulţi au preferat să privească jocul pe ecranele instalate la arena din Gruia.