Evenimentul Zilei > Social > Certificat de vaccinare doar cu trei doze? Raed Arafat: Măsurile actuale sunt temporare
Certificat de vaccinare doar cu trei doze? Raed Arafat: Măsurile actuale sunt temporare

Certificat de vaccinare doar cu trei doze? Raed Arafat: Măsurile actuale sunt temporare

Raed Arafat a anunţat că deocamdată în România nu se discută despre a patra doză de vaccin anti-COVID-19 și nu vom ajunge la situația în care să ne vaccinăm la fiecare patru luni.

Șeful DSU, Raed Arafat, prezent la B1 TV, a declarat că măsurile actuale sunt temporare și vor dura până ce boala produsă de noul coronavirus se va transforma în una endemică, cum este gripa sezonieră, însă este prea devreme să spunem când va fi acest moment.

Raed Arafat a fost întrebat dacă am fi în siguranță în cazul în care ne-am vaccinat la patru luni, având în vedere că doza booster va putea fi făcută la patru luni de la schema inițială, Raed Arafat a declarat:

Raed Arafat: „Nu ne vom vaccina din patru în patru luni, asta vă spun sigur, nu vom ajunge acolo. A treia doză deja este o chestiune care este acceptată, nu există discuții multe pe ea, nu am văzut discuții, și sunt țări care nu mai recunosc certificatul de vaccinare decât dacă ai deja a treia doză.

Reducerea de la șase luni la patru luni ne aduce la rând cu alte țări care deja au adoptat asta înaintea noastră, pentru că aici sunt făcute analize pe cât de mult păstrează sistemul imunitar eficiența împotriva acestui virus, pe ce durată, și când începe să scadă această eficiență, și atunci vii cu acest booster, care este un reminder, reamintește sistemului imunitar și îl reactivează pentru a face față acestui virus dacă se expune acestui virus, deci la acest moment reducerea la patru luni este exact ce se întâmplă și în alte țări”, a spus şeful DSU.

Arafat: A patra doză nu se discută la noi

„Majoritatea deja au la patru luni, dar a patra doză nu se discută la noi. La acest moment nu știu decât de Israel care a introdus a patra doză, dar la a treia doză s-a discutat, da, și s-a redus la patru luni și nu suntem singura țară. Plus, certificatul verde este o decizie europeană la acest moment că va fi recunoașterea lui redusă, dacă nu mă înșel, la nouă luni, după care va trebui făcut acest booster pentru prelungirea certificatului verde”, a subliniat șeful DSU.

Raed Arafat, despre varianta Omicron

Întrebat despre varianta Omicron, expertul a declarat că „va fi poate ultima tulpină, nu neapărat pentru că a pierdut din putere, ci pentru că infectează foarte mulți și atunci poate că avea un impact în sensul în care să nu mai apară altceva, dar e foarte greu de spus, aici trebuie un virusolog să vorbească. Până acum, semnele sunt, totuși, optimiste, nu sunt deloc unele care să fie pesimiste”, a concluzionat Raed Arafat.