Evenimentul Zilei > Actualitate > Este alertă maximă. Acest vaccin provoacă o afecțiune rară. EMA a confirmat
Este alertă maximă. Acest vaccin provoacă o afecțiune rară. EMA a confirmat

Este alertă maximă. Acest vaccin provoacă o afecțiune rară. EMA a confirmat

Un comitet de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), a recomandat, vineri, adăugarea unei afecțiuni rare a măduvei spinării printre efectele adverse ale vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca.

Agenția Europeană pentru Medicamente a confirmat o afecțiune gravă a măduvei spinării numită mielita transversă, ca efect secundar al vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19.

Ce este mielita transversă? Este o boală a măduvei spinării care provoacă simptome precum dureri și slăbiciune musculară; în cele mai severe cazuri aceste modificări pot fi menținute pe tot parcursul vieții. Denumirea de „mielită” provine din faptul că sunt adesea afectate fibre nervoase acoperite cu tecii de mielină, o substanță care izolează axonii și facilitează transmiterea impulsurilor electrochimice între neuroni.

Vaccinul s-a confruntat cu mai multe eșecuri, inclusiv întârzieri de producție, anchete ale autorităților de reglementare în urma cazurilor de efecte secundare severe, cum ar fi cheaguri de sânge cu trombocite scăzute, ceea ce a dus la restricționarea sau oprirea utilizării în mai multe țări, relatează reuters.

EMA a mai dat un avertisment similar pentru  vaccinul Johnson & Johnson

Tot vineri, comitetul EMA și-a reitera recomandarea privind includerea unui avertisment similar în prospectul vaccinului unic al Johnson & Johnson. Această recomandare a fost formulată prima dată anul trecut, în luna noiembrie.

După analiza datelor, Comitetul EMA a concluzionat că o relație de cauzalitate între aceste două vaccinuri și mielita transversă reprezintă cel puțin o probabilitate rezonabilă. Dar a adăugat că profilul beneficiu-risc al ambelor vaccinuri rămâne neschimbat.

Rapoartele cu privire la boala neurologică gravă au fost, de asemenea, în centrul opririlor de încercare în stadiile incipiente de dezvoltare atât pentru vaccinurile AstraZeneca, cât și pentru J&J, care se bazează pe tehnologie similară.

Autoritatea de reglementare a recomandat, de asemenea, actualizarea informațiilor despre produs pentru vaccinul AstraZeneca, cu privire la cheaguri de sânge rare după prima injecție, pentru a spune că au fost observate mai puține astfel de reacții adverse după a doua doză, scrie financialpost.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: