„Cercetătorii britanici” lovesc din nou. Pui sare în mâncare, la masă, mori mai tânăr
- Iulia Moraru
- 11 iulie 2022, 22:11
Sarea adăugată în mâncare poate duce la o moarte timpurie, arată un studiu la care au participat 500.000 de britanici. Cercetătorii au descoperit că adăugarea permanentă de sare în mâncare reduce cu peste doi ani speranţa de viaţă a bărbaţilor.
Cercetătorii primului studiu care arată relația dintre adăugarea de sare în mâncare și moartea prematură au spus că dovezile sunt suficient de convingătoare pentru ca oamenii să ia în considerare posibilitatea de a evita să îşi condimenteze mesele.
Studiul nu a exclus definitiv alţi factori, cum ar fi consumul de sare ca indicator al unui stil de viaţă în general mai puţin sănătos.
„Din câte ştiu eu, studiul nostru este primul care evaluează relaţia dintre adăugarea de sare în alimente şi moartea prematură”, a declarat profesorul Lu Qi de la Şcoala de Sănătate Publică şi Medicină Tropicală a Universităţii Tulane din New Orleans, care a condus lucrarea.
Renunțarea la sare poate aduce beneficii substanțiale
„Chiar şi o reducere modestă a aportului de sodiu, prin adăugarea de mai puţină sare sau fără sare în alimente la masă, este posibil să aibă ca rezultat beneficii substanţiale pentru sănătate, în special atunci când este realizată în rândul populaţiei generale”, a mai menționat acesta.
Consumul de sare este dificil de urmărit cu exactitate, deoarece multe alimente procesate conţin niveluri ridicate de sare, iar măsurarea directă prin teste de urină nu oferă neapărat un instantaneu indicativ al consumului global.
Aproximativ 70% din aportul de sodiu pe care îl consumă populaţiile occidentale provine din alimentele procesate şi preparate, iar 8-20% provine din sarea adăugată la masă.
În comparaţie cu cei care nu adăugau niciodată sau rareori sare, cei care îşi condimentau întotdeauna alimentele aveau un risc cu 28% mai mare de a muri prematur. La vârsta de 50 de ani, bărbaţii şi femeile care adăugau întotdeauna sare aveau o speranţă de viaţă cu 2, 3 ani şi, respectiv, cu 1,5 ani mai scurtă.
Annika Rosengren, cercetător la Academia Sahlgrenska din cadrul Universităţii din Göteborg și care nu a fost implicată în cercetare, a declarat că este greu de identificat „punctul optim” în ceea ce priveşte sănătatea pentru un anumit individ.
„Până în prezent, ceea ce pare să indice dovezile colective despre sare este că persoanele sănătoase care consumă ceea ce constituie niveluri normale de sare obişnuită nu trebuie să se îngrijoreze prea mult cu privire la aportul lor de sare”, a spus ea.
Pentru acest grup, contrabalansarea aportului de sare cu o dietă bogată în fructe şi legume ar trebui să fie o prioritate. Cu toate acestea, cei care prezintă un risc ridicat de boli de inimă ar trebui, probabil, să reducă din cantitatea de sare.
„A nu adăuga sare suplimentară la alimentele deja preparate este o modalitate de a realiza acest lucru”, amai adăugat aceasta.
Cercetarea a implicat peste 500.000 de participanţi la studiul UK Biobank, care au fost urmăriţi în medie timp de nouă ani. Când s-au alăturat studiului, între 2006 şi 2010, aceştia au fost întrebaţi, prin intermediul unui chestionar, dacă au adăugat sare în alimente şi cât de des au făcut acest lucru, potrivit agenției Mediafax.