Cele mai simple și gustoase preparate de post. Sunt gata în cel mult o oră

Cele mai simple și gustoase preparate de post. Sunt gata în cel mult o oră Sursa foto: arhiva EVZ

A început postul Crăciunului, iar legumele sunt din nou la putere. Puteți găti acasă preparate gustoase și sănătoase. Rețetele sunt simple și la îndemâna oricui.

Ciupercile sunt o bună alegere când vine vorba despre mâncarea de post. Sunt hrănitoare și pot fi preparate în mai multe moduri. Tocănița este prânzul perfect. Aveți nevoie de 500 de grame de ciuperci (champignon, hribi, urechiușe sau pleurotus). Mai aveți nevoie de o ceapă, un ardei gras, puțin suc de roșii, sare, piper și pătrunjel.

Ceapa se căllește până când se rumenește, apoi se adaugă ardeiul. Ciupercile se călesc puțin separat pentru a elimina zeama, iar apoi se toarnă peste compoziție. Se adaugă sare și piper după gust. Se adaugă cu cană sau două de apă și se lasă la fiert. La final se adaugă sucul de roșii și părtunjelul. Puteți pune și puțin usturoi. Prepararea nu durează mai mult de o jumătate de oră. Se poate servi cu mămăligă.

Preparate sănătoase

Varza călită poate fi un alt preparat de post foarte simplu de găsit. Aveți nevoie doar de o varză, un ardei gras, o roșie, sare, piper și mărar. Ardeiul și roșiile se călesc împreună cu varza, care a fost anterior frecată cu sare. Dacă aceasta nu lasă suficientă apă, puteți adăuga o cană de lichid. Lăsați totul la foc potrivit maxim 25-30 de minute până când scade apa. Adăugați piperul și mărarul și preparatul este gata.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salata orientală este o alegere sănătoasă și hrănitoare. Poate fi preparată atât cu legume proaspete, cât și cu murături. În ambele variante, cartofii se fierb în coajă, se curăță și se taie cubulețe. Se adaugă castraveți, ridichi, ceapă (vede, albă sau roție) și măsline. Se drege după gust cu ulei, oțet sau lămâie, sare și piper. Dacă doriți să folosiți murături alegeți castraveți și gosoșari.

Și mâncarea de conopidă este o bună alegere. Pentru a o prepara aveți nevoie de o conopidă mare, 200 de ml de suc de roșii, două cepe, părunjel verde, sare și ulei. Conopida se desface buchețele, se spală și se fierbe în apă cu sare. Ceapa se curăță, se taie mărunt și se călește în ulei. După ce conopida a fiert se adaugă peste ceapă și se toarnă sucul de roșii. Se mai lasă pe foc cam zece minute, după care se drege cu sare și piper. La final se adugă părunjelul verde.

Tocănița Sfintei Vineri

Tocănița de legume este un alt preparat de post la îndemâna oricui. Aveți nevoie de două cepe, doi orcovi, doi ardei grași, trei roșii, o țelină, 150 de grame de ciuperci, trei cartofi, 100 de ml de ulei, pătrunjel verde, sare și piper.

Morcovii, țelina și cartofii se curăță, se spală și se taie în felii subțiri. Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei. Se adaugă apoi și îngredientele menționate mai sus. Se pun apoi ardeii tăiați cubulețe și ciupercile feliate. Se adaugă și măslinele (dacă nu vă plac nu este obligatoriu să le folosiți). Se pune o cană sau două de apă și se lasă la fiert 20 de minute. Când preparatul este aproape gata, roțiile se opăresc și se curăță de pieliță. Se toacă mărunt și se adaugă peste compoție. Se mai lasă pe foc încă 10 minute, iar apoi se adaugă pătrunjelul. Acest preparat merge perfect cu mămăligă, potrivit timpul.md.