Evenimentul ZileiSocialCele mai importante măsuri sociale care vor fi adoptate în 2022. Înghețări pe bandă rulantă

Cele mai importante măsuri sociale care vor fi adoptate în 2022. Înghețări pe bandă rulantă

Cele mai importante măsuri sociale care vor fi adoptate în 2022. Înghețări pe bandă rulantă
Membrii Executivului pregătesc o ordonanță de urgență care va cuprinde mai multe măsuri sociale foarte importante, adoptate pentru anul viitor.

Guvernul urmează să pună în dezbatere publică ordonanța de urgență care prevede mai multe măsuri sociale pentru anul 2022. Printre acestea se numără înghețarea indemnizațiilor demnitarilor, înghețarea punctului de amendă, a sporurilor bugetarilor, precum și a pensiilor speciale.

Pensiile speciale ale primarilor se amână cu un an. Totodată, ordonanța prevede majorarea salariilor medicilor, profesorilor, polițiștilor și militarilor. Actul normativ va fi adoptat de Guvern vineri, conform Digi 24.

Iată principalele măsuri cuprinse în ordonanța pe care o pregătește Guvernul:

Nu vor crește impozitele și taxele locale;

Indemnizațiile demnitarilor și funcțiile asimilate acestora vor fi înghețate.

Toate pensiile speciale vor fi înghețate. Pensiile pentru primari se prorogă cu un an.

Se îngheață toate sporurile în sistemul bugetar, orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere. Nu se vor acorda premii, decât pentru sportivi și elevii și profesorii îndrumători cu rezultate la olimpiade.

Pentru anumite categorii de personal plătit din fonduri publice, se vor crește salariile cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021. Este vorba de categorii de personal din sistemul de sănătate, sistemul de învățământ (profesori, personal didactic auxiliar), polițiști și militari
TVA de 5% pentru locuințele de până la 120 de mp și cu o valoare maximă de 140 de mii de euro (este vorba doar de achiziția unei prime locuințe).

Se instituie stopajul la sursă pentru contribuțiile pentru angajați

TVA de 5% pentru energia termică, atât pentru populație, cât și pentru școli și spitale și alte instituții publice.

Se introduc voucherele de vacanță pentru anul 2022.

Se instituie stopajul la sursă pentru contribuțiile pentru angajați – dacă patronii sau șefii de instituții găsiți cu nereguli în urma controalelor nu plătesc aceste contribuții datorate angajaților în termen de 60 de zile atunci riscă deschiderea unui dosar penal.

Se introduc măsuri de combatere a evaziunii fiscale, precum factura electronică.

Se îngheață punctul de amendă la valoarea de 145 de lei.


Accesează: