Alergia este reacţia sistemului imunitar la elemente obişnuite, banale, din mediul înconjurător, la care acesta nu ar trebui să reacţioneze. Substanţele ce declanşează o reacţie alergică se numesc alergeni şi sunt reprezentate, în mod frecvent, de polenuri, mucegaiuri, acarieni, păr de animale, anumite alimente.

Alergia de primăvară cauzată de polen debutează la jumătatea lunii martie și se sfârșește în iunie. Iată care sunt cele mai eficiente remedii naturiste, propuse de specialistul în homeopatie și acupunctură Alice Popescu, cu care poți ține în frâu alergiile: PUBLICITATE PUBLICITATE Cele mai efi ciente remedii naturiste pentru

1Căpăcelele de fagure. Produsele apiterapeutice și în special căpăcelele de fagure ajută foarte mult, mai ales în conjunctivita alergică. Mestecă câte 2-3 lingurițe pe zi, timp de aproximativ 3 săptămâni. Este recomandat să achiziționezi fagurii de la producătorii locali sau de la cei situați în aria învecinată de pe o rază nu mai mare de 10 kilometri. Astfel, mierea obținută din polenul florilor regăsite în zona în care locuiești sau muncești te va ajuta să desensibilizezi, treptat, organismul față de alergenii locali. Acest proces se numește imunoterapie.

2Coacăzul negru. Mugurii de coacăz negru au o acțiune clar antialergică, putând fi administrați, sub diverse forme, în tratarea rinosinuzitelor alergice, a astmului alergic, a edemului Quincke, a urticariilor. Infuzia de muguri de coacăz negru se prepară astfel: se toarnă 200 ml apă clocotită peste o linguriță de muguri. Acoperă vasul pentru 15-20 minute, apoi strecoară. Consumă 1-2 căni de ceai pe zi.

3Trei-frați-pătați. Ceaiul de trei-frați-pătați este eficient în orice tip de alergie:

● alergia la polen și praf – toți cei care strănută la contactul cu polenul sau cu praful, care au urticarii pe piele, senzații de sufocare, cei cărora le curg nasul și ochii ar trebui să încerce măcar o cură de trei săptămâni cu ceai de trei-frați-pătați. Se consumă 2-4 căni pe zi, pe stomacul gol. Această plantă nu numai că previne reacția alergică, dar poate chiar stopa un proces alergic deja declanșat (în câteva ore).

● astmul și bronșita alergică – la fiecare schimbare de anotimp, se face o cură în care se bea ceai de trei-frați-pătați, câte o cană, de 3 ori pe zi. Ceaiul se bea îndulcit cu miere de salcâm.

● rinita și rinosinuzita alergică – indiferent dacă este vorba de o afecțiune pe fond alergic sau pe fond infecțios, cura cu ceai de trei-frațipătați (2-4 căni pe zi) te va ajuta.

4 Mușețelul și propolisul au, de asemenea, un efect calmant antiinflamator și te pot ajuta și în cazul alergiilor, însă nu sunt tratamente specifice.