Evenimentul Zilei > Social > Cel mai negru coșmar pentru România. Gest sinucigaș al românilor. Telefoanele sună continuu
Cel mai negru coșmar pentru România. Gest sinucigaș al românilor. Telefoanele sună continuu

Cel mai negru coșmar pentru România. Gest sinucigaș al românilor. Telefoanele sună continuu

În ciuda avertismentelor medicilor, stațiunile de la munte vor fi la capacitate maximă în minivacanța de patru zile, de Ziua Națională a României.

La Predeal, hotelierii susțin că merg cu motoarele turate la maxim în ceea ce privește gradul de ocupare a hotelurilor. Cu toate astea, medicii avertizează că după această vacanță de Ziua Națională, pe foarte mulți dintre petrecăreți îi vom găsi în spitale, în Ajunul Crăciunului, infectați cu noul coronavirus.

În zona stațiunilor montane de pe Valea Prahovei, prima zăpadă s-a depus un strat consistent, ceea ce i-a atras pe iubitorii sporturilor de iarnă. Asta a făcut ca hotelurile să se umple foarte repede.

„Au fost rezervări făcute cu șase luni înainte sau cu trei luni înainte, dar în același timp și anulate cu o săptămână înainte. Vă pot spune că în ultima săptămână am avut 50% din rezervări anulate și reprogramate chiar de două ori în aceeași săptămână”, spune Marius Ioniță, administratorul unei unități de cazare din Predeal.

În fața acestui val, hotelierii au majorat peste noapte prețurile la cazare. Astfel, o cameră dublă superioară costă de la 290 de lei/noapte, în timp ce la un apartament, prețurile pornesc de la 350 de lei/noapte.

Turiștii de acum, bolnavii de mâine

Managerul Institutului de Pneumologie din București ”Marius Nasta”, Beatrice Mahler trage un serios semnal de alarmă, în legătură cu oamenii care ignoră avertismentele oficiale legate de adoptarea măsurilor de prevenire a pandemiei de coronavirus.

„Am temeri, pentru că aceste zile libere, care sunt în număr de patru, înseamnă pentru mulți dintre români minivacanțe pe care le fac în diverse zone și acest lucru mă îngrijorează, pentru că este imposibil să eviți contactul, dacă te duci în zone unde populația vine din alte regiuni și este atât de neomogenă. Dacă în aceste patru zile nu vom înțelege că trebuie să stăm acasă, de Crăciun vom avea spitalele pline, ca urmare a acestui comportament pe care îl avem acum, de 1 Decembrie”, a comentat Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta” din București.

Medicul a mai spus că epidemia de coronavirus este foarte extinsă și că ar fi timpul să ne luăm propriile măsuri de siguranță, printre care să stăm acasă decât să merge, într-o stațiune, fie ea și montană, pentru a ne distra.

„Diagnosticul și infecția COVID se deplasează treptat-treptat către casele noastre, oriunde ar fi ele, fie că sunt în orașe, fie că sunt la țară, la sate, și trebuie să ne atragă atenția asupra unei nevoie de diagnostic măcar cu test rapide care să ajungă în cabinetele medicilor de familie”, a spus dr. Beatrice Mahler.