Editura Evenimentul si Capital

Cel mai mare furnizor de tutun din România a scumpit toate mărcile de țigări

Autor: | | 0 Comentarii | 764 Vizualizari

Au intrat în vigoare și în România noile reguli UE privind pachetele de țigări. Primul efect: producătorul de țigarete British American Tobacco (BAT) a scumpit cu 50 de bani pe pachet toate țigaretele pe care le comercializează în România.

În urma măsurii, țigaretele din gama Kent, Rothmans și Lucky Strike costă acum 16,5 lei. Un pachet de Dunhill are un preț de vânzare de 17,5 lei, față de 17 lei anterior, iar un pachet de PallMall costă 15,5 lei, cu 50 de bani mai mult. Creșterile de prețuri au fost aplicate și la alte două branduri din portofoliul companiei, Viceroy și Vogue. Cel mai mare furnizor de tutun din România pune scumpirea pe seama externalizării costurilor impuse de Parlament prin implementarea cu întârziere a Directivei Europene a Tutunului. ”Decizia pentru această majorare este, din păcate, un efect direct al întârzierii cu care a fost transpusă în legislația națională Directiva Europeană a Tutunului”, precizează reprezentanții BAT România. Vorbim, de fapt, de o întârziere de șase luni față de marja de un an prevăzută de Directiva Europeană. ”Din cauza acestei întârzieri, producătorii de tutun au fost nevoiți să își adapteze liniile de producție noilor cerințe la jumătate din timpul normal alocat și au făcut eforturi substanțiale pentru a curăța piața de produsele vechi. Aceste eforturi au generat în cazul BAT o majorare a prețurilor la toate produsele cu 0,5 bani, tocmai pentru a acoperi costurile angajate pentru a se conforma noilor cerințe”, completează reprezentanții BAT.

20% din tutunul de pe piața românească va dispărea

Directiva Europeană a Tutunului, care a fost transpusă anul trecut în legislația națională, își produce pe deplin efectele începând cu 20 mai. Cea mai importantă modificare este că “avertismentul grafic de sănătate” – adică imaginile șocante de pe pachete -, trebuie să ocupe 65 % din partea din față și din spate a acestora. În plus, sunt noi imagini și texte care atrag atenția asupra efectelor fumatului. Autoritățile speră că imaginile și mai șocante pe pachetele de țigări vor reduce cu 2% fumatul în România. O altă modificare prevede dispariția de pe piața legală a tuturor țigaretelor cu arome, cu excepția mentolului, fapt ce creează ”un risc de migrație al consumatorilor acestui tip de produse către piața neagră”, atrag atenția reprezentanții producătorului de tutun. ”Datele statistice din ultimii ani ne arată o legătură directă între creșterea prețurilor și migrația consumatorilor dinspre piața legală către piața neagră. Contrabanda de țigarete este deja o vulnerabilitate pentru siguranța națională (prin finanțarea directă a rețelelor infracționale cu bani proveniți din traficul ilicit), România ocupând, în prezent, locul 2 în clasamentul țărilor cele mai afectate de acest fenomen din Europa de Est, după Polonia”, precizează compania. Totodată, ”ne aflăm acum într-o situație în care chiar statul român are de pierdut acciza deja încasată pentru pachetele vechi aflate pe piață, și care, în urma retragerii și distrugerii acestor pachete, devenite între timp neconforme, va trebui sa returneze producătorilor valoarea accizei. Pentru fiecare producător, costurile de retragere de la vânzare ale pachetelor vechi și întregul proces de distrugere reprezintă costuri suplimentare”, mai spun cei de la BAT. De menţionat că ţara noastră are 2.000 de kilometri de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului este de până la cinci ori mai mic decât la noi, ceea ce favorizează contrabanda cu ţigări. Pe lângă diferența de preț, un nou risc apare acum odată cu dispariția țigărilor cu arome (exceptând mentolul) de pe piața legală începând cu 20 mai, conform prevederilor Directivei Europene, subliniază BAT.

Dacă ţigările legale vor deveni ”inaccesibile” prin creşteri uriaşe de preţuri, piaţa neagră va înflori

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI