Ce trebuie să știți despre alimentele procesate și ultraprocesate

Ce trebuie să știți despre alimentele procesate și ultraprocesateJunk food. Sursa foto: Dreamstime.

Aproape două treimi din dieta americană medie constă în alimente puternic procesate sau „ultraprocesate”, ceea ce a determinat o examinare științifică și o preocupare publică tot mai mare. Crearea rapidă de ingrediente și lipsa unui consens cu privire la ceea ce înseamnă cu adevărat „alimente prelucrate” creează confuzie. Cercetătorii brazilieni au dezvoltat sistemul de clasificare NOVA în 2009 pentru a clasifica alimentele în funcție de amploarea și scopul prelucrării industriale.

Aceste categorii includ alimente neprocesate sau minim procesate, ingrediente culinare care au fost procesate, alimente procesate obținute prin combinarea alimentelor din categoriile 1 și 2 prin conservare sau gătit și alimente ultraprocesate, care sunt formulări industriale realizate din componente alimentare și includ aditivi care sunt rari sau inexistenți în uz culinar. Alimentele ultraprocesate sunt concepute pentru a face produsul mai apetisant, nu pentru a îmbunătăți siguranța sau termenul de valabilitate, ci pentru a face bani din alimente.

Ce trebuie să știți despre alimentele procesate și ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate au fost asociate cu obezitatea, bolile cardiovasculare, unele tipuri de cancer, depresia și tulburările gastrointestinale, conform cercetărilor efectuate de Angela Zivkovic, profesor asociat la UC Davis. Majoritatea studiilor au fost observaționale și arată o asociere, dar nu și o cauzalitate între consumul acestor alimente și diverse probleme de sănătate. Alimentele ultraprocesate sunt dense în calorii și sărace în nutrienți, ducând la un consum mai mare de calorii și la creșterea în greutate. Prezența coloranților, aromelor, stabilizatorilor și conservanților sintetici în aceste alimente ar putea contribui, de asemenea, la riscul de apariție a diferitelor boli.

Provizii cu alimente

Provizii cu alimente

Coloranții alimentari sintetici se găsesc în mod obișnuit în alimentele ultraprocesate, iar un studiu realizat împreună cu Biroul de evaluare a riscurilor pentru sănătatea mediului din California a descoperit legături între coloranții alimentari sintetici și problemele neurocomportamentale ale unor copii. Copiii sunt expuși la mai mulți coloranți într-o zi, depășind potențial nivelurile de aport zilnic acceptabil stabilite de Food and Drug Administration din SUA.

Dezbaterea privind alimentele prelucrate nu este doar o problemă științifică, ci și una culturală și politică. Anxietatea publicului față de alimentele procesate provine adesea din preocupări legate de sistemul alimentar în sine. Industria alimentară încearcă adesea să contracareze aceste temeri cu date științifice sau prin schimbarea mărcii produselor pentru a le face să pară mai naturale. Parlamentarii din California dezbat dacă să elimine treptat unele alimente ultraprocesate din școlile publice, iar secretarul american pentru sănătate și servicii umane, Robert F. Kennedy Jr., a citat „alimentele prelucrate chimic” drept principalul vinovat pentru epidemia de boli cronice din Statele Unite.

sursa: medicalxpress.com

Ne puteți urmări și pe Google News