Ce se poate întâmpla dacă ții laptopul la încărcat timp de mai multe ore sau peste noapte

Ce se poate întâmpla dacă ții laptopul la încărcat timp de mai multe ore sau peste noapte Sursa foto: dreamstime

Laptopurile au devenit instrumentele ideale pentru munca la distanță și pentru cursurile virtuale, așa că se poate întâmpla să le lăsăm conectate la priză timp de mai multe ore. Unii spun că acest lucru poate fi dăunător pentru echipamentul nostru, dar cât de adevărat este? Aici vom răspunde la această întrebare.

Mulți oameni cred că dacă lăsați laptopul conectat la încărcător se poate supraîncărca bateria și o poate deteriora, îi poate reduce durata de viață etc. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, tehnologia bateriilor pentru laptopuri s-a îmbunătățit, atât cea cu litiu-ion (Li-ion), cât și cea cu polimeri de litiu (LiPo). Deși sunt diferite, ele funcționează în același mod.

Faptul că lăsați laptopul conectat la priză supraîncarcă bateria?

Dacă aveți un laptop și îl aveți mereu conectat la rețeaua electrică, probabil că v-ați întrebat la un moment dat dacă nu cumva bateria laptopului se supraîncarcă. Experții de la HardZone atrag atenția că, dacă bateria atinge 100%, se oprește din încărcare și nu se va încărca din nou până când tensiunea nu atinge un anumit nivel. După ce bateria se descarcă puțin, încărcătorul va reveni la alimentarea bateriei la 100% și apoi va opri încărcarea.

Dacă bateria este complet descărcată, poate fi deteriorat laptopul?

Dacă lăsați bateria laptopului complet descărcată pentru o perioadă lungă de timp, aceasta poate ajunge într-o stare în care nu mai poate fi recuperată. În acest sens, renumita marcă de laptopuri HP recomandă ca bateria să nu fie lăsată să se descarce la mai puțin de 10%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când se degradează bateria unui laptop?

Bateria unui laptop se poate uza în timp. În general, cu cât o baterie a trecut prin mai multe cicluri de încărcare, cu atât se va uza mai mult. Durata de viață a bateriilor variază în prezent între trei și cinci ani, timp în care pot fi efectuate între 500 și 1.000 de cicluri de încărcare.

De asemenea, experții Lenovo atrag atenția că este normal și sigur să lăsați laptopul conectat la priză pentru perioade lungi de timp, dar atrag atenția că menținerea bateriei la 100% reduce ușor și durata de viață a acesteia.

Cu toate acestea, temperaturile ridicate de peste 30 de grade Celsius reduc durata de viață a bateriei. Atunci când se combină temperatura ridicată și tensiunile ridicate, această problemă se agravează și mai mult, potrivit La Republica.