Evenimentul Zilei > Economie > Laptopuri „upgradabile”? În curând!
Laptopuri „upgradabile”? În curând!

Laptopuri „upgradabile”? În curând!

La dezbaterea eternă: desktop PC sau laptop, cei care au preferat prima variantă au subliniat adesea unul dintre principalele sale avantaje: capacitatea de a face upgrade. Multe computere desktop vă permit să schimbați procesorul, memoria RAM și hard disk-ul atunci când este necesar și vă permit să vi-l personalizați cât de mult doriți.

Dar pur și simplu nu aveți acest tip de funcționalitate pe majoritatea laptopurilor, unde componentele sunt adesea atașate și inaccesibile pentru majoritatea utilizatorilor. Atunci când performanța unui laptop încetinește sau rămâneți fără spațiu, cel mai frecvent este de obicei să cumpărați un dispozitiv nou.

Dar dacă puteți beneficia de portabilitate și posibilitatea de a face upgrade în același timp? Este un lucru pe care îl explorează start-up-ul Framework din San Francisco, care asigură faptul că primul lor laptop poate fi ușor personalizat, actualizat și reparat.

Cuvântul cheie aici este „ușor”, ceea ce sugerează că Laptop Framework nu are nevoie de cunoștințe tehnice extinse pentru a-i schimba părțile interne. Nu este primul laptop actualizabil (multe dispozitive de gaming au experimentat deja această idee), dar niciodată o companie nu s-a concentrat atât de mult pe hardware ca aceasta.

Având în vedere preocupări tot mai mari cu privire la deșeurile electronice și durabilitatea tehnologiei, ar putea fi o modalitate bună de a prelungi durata de viață a dispozitivelor. Dar, după câteva starturi ratate, această idee va decola în cele din urmă? Acestea sunt câteva avantaje și dezavantaje de reținut.

Pro: Va prelungi durata de viață a dispozitivului

Laptop-ul Framework a fost lansat având în vedere durabilitatea, având capacitatea de a înlocui piesele interne care prelungesc în mod clar durata de viață a unui dispozitiv. Mulți oameni folosesc același PC timp de un deceniu sau mai mult, doar actualizând componentele după cum și când le place.

Laptopuri ieftine – oferte

În schimb, mulți oameni recomandă actualizarea unui laptop la fiecare circa cinci ani. Chiar dacă îl puteți utiliza pentru o perioadă mai lungă de timp, este posibil ca unele programe software pe care le utilizați să nu mai funcționeze. Capacitatea de a-ți actualiza componentele înseamnă că nu vei rămâne niciodată în urmă.

Contra: piesele noi pot fi costisitoare

Este posibil să nu trebuiască să cumpărați un dispozitiv nou, dar componentele individuale nu vor fi neapărat ieftine. Procesoarele precum AMD Ryzen 5000 pot costa aproximativ 800 EUR, în timp ce adăugarea unor noi RAM, SSD și baterie ar putea crește costul final.

Pro: Va permite oamenilor să își creeze laptopuri „a la Frankenstein”

Cu toate acestea, pentru acei entuziaști pe care i-am menționat anterior, un laptop modular oferă ocazia perfectă de a personaliza un laptop în funcție de nevoile tale. Vrei un laptop high-end cu procesor Intel Core i9 și SSD de 2 TB? Il poți avea. Ai nevoie de mai multă memorie RAM și un GPU Nvidia premium pentru jocuri? De asemenea, este posibil.

Este posibil ca un dispozitiv precum laptopul Framework să nu fie cel mai bun pentru acest gen de lucruri, dar va fi în întregime posibil dacă alte companii decid să se angajeze în producția de laptopuri care pot fi actualizate în același mod.

Con: Va fi nevoie de unele cunoștințe tehnice

Deși Framework a anunțat că laptopul său este ușor de actualizat, reparat și personalizat, adevărul este că oamenii nu vor putea schimba procesoarele și SSD-urile fără nicio experiență. Vor fi necesare unele cunoștințe, deși acest lucru poate fi învățat destul de repede.

Laptopuri – oferte&idei

Să comparăm acest lucru cu un laptop tradițional, care nu necesită practic cunoștințe hardware pentru a fi utilizate. Având în vedere acest lucru, este puțin probabil ca cei care nu sunt interesați de hardware-ul computerului să își dorească să își actualizeze laptopurile.

Concluzie

Pentru majoritatea, un laptop actualizabil nu are prea mult sens. Mai ales în timpul pandemiei, ideea de a avea un dispozitiv care doar funcționează a crescut. Laptopurile pot crea o problemă cu e-waste, dar a avea același dispozitiv timp de mulți ani este mult mai bun pentru mediu decât schimbarea smartphone-urilor în fiecare an, de exemplu.

Laptopuri ieftine – oferte

Cu toate acestea, dacă sunteți interesat să obțineți mai multe beneficii de pe computerele desktop într-un laptop, un laptop actualizabil ar putea fi o idee bună. Probabil că veți folosi același dispozitiv de ani de zile, ecranul fiind probabil cel mai limitativ factor. De asemenea, poate îmbunătăți sustenabilitatea produsului, deși trebuie să țineți cont de resursele care sunt utilizate pentru a face noi componente.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.