Evenimentul Zilei > Social > Ce se întâmplă cu corpurile noastre când murim – pas cu pas de la viață la moarte
Ce se întâmplă cu corpurile noastre când murim – pas cu pas de la viață la moarte

Ce se întâmplă cu corpurile noastre când murim – pas cu pas de la viață la moarte

Ce se întâmplă cu corpul nostru când murim? Este o întrebare care a frământat omenirea de la începuturi până în prezent. O scurtă trecere în revistă a proceselor fiziologice care au loc în corp ne poate lămuri.

Când o persoană moare, există mai multe procese prin care trece corpul pentru a părăsi această lume – și trece printr-o mulțime de schimbări, scriu ziariștii de la Daily Mirror. Este o întrebare care a frământat oamenii de diferite credințe din întreaga lume de la începutul istoriei – ce se întâmplă când murim?

Desigur, această întrebare explorează de obicei problema vieții de apoi și ce se întâmplă cu spiritul tău după ce ai dat cu piciorul în găleată. Dar v-ați întrebat vreodată ce schimbări fizice se întâmplă în corp atunci când o inimă încetează să mai bată?

Experiența medicilor ne arată că un proces destul de sumbru de „putrezire” începe pe măsură ce corpul începe să se descompună – dar oricât de neplăcută pare imaginea, este de fapt destul de fascinant.

Inima se oprește – devii mort oficial

Când inima nu mai bate, o persoană este declarată oficial moartă de către medici. Dacă cineva este în spital, momentul morții este anunțat când inima se oprește. Odată ce acest lucru se întâmplă, toate părțile corpului vor începe să moară la ritmuri diferite.

Sângele nu va mai fi pompat în jurul corpului de către inimă, așa că se acumulează în artere și vene.

Corpul își schimbă culoarea

Când sângele nu mai pompează în jurul corpului, acesta începe să aibă o culoare în două tonuri, când sângele se așează în partea inferioară a corpului, din cauza gravitației.

Efectul face ca corpul să pară învinețit pe alocuri, în timp ce alte părți vor arăta foarte palide acolo de unde sângele s-a scurs.

Algor mortis

Algor mortis se întâmplă atunci când corpul începe să se răcească. O temperatură standard a corpului ar trebui să fie de 37 ° C, dar după moarte corpul pierde această temperatură cu aproximativ 0,8 ° C în fiecare oră.

Acest proces este, de asemenea, cunoscut sub numele de „frigul morții”.

Rigor mortis

La câteva ore după moarte, se instalează rigor mortis, făcând întregul corp incredibil de rigid. Acest lucru se datorează scăderii nivelurilor de adenozin trifosfat (ADT).

Procesul începe de obicei cu rigidizarea pleoapelor și a mușchilor gâtului.

Zvărcolirea

Chiar dacă o persoană ar putea fi moartă, corpul său poate încă să se zvârcolească și să se miște până la câteva ore după moarte.

Flexiunile și mișcările mici apar pe măsură ce mușchii încep să moară, deoarece țesutul muscular începe să se contracte. Dacă câțiva mușchi se contractă în același timp, poate părea că corpul se mișcă.

Față liniștită

Suntem o societate obsedată de inversarea efectelor îmbătrânirii, găsirea de remedii pentru ridurile și liniile de pe fețe pentru a ne face să parem mai tineri decât suntem.

În mod ironic, atunci când o persoană moare, fața ei se aplatizează, scăpând de linii în timp ce mușchii încetează să se contracteze.

Intestinele se golesc singure

În timp ce cea mai mare parte a corpului se strânge din cauza rigor mortis, există unele părți care se relaxează de fapt – inclusiv sfincterul.

Motivul pentru aceasta este că, atunci când o persoană este în viață, sfincterul este controlat de creier – care este acum mort.

În absența unui astfel de control, sfincterul face tot ce vrea. Pe măsură ce se deschide, orice resturi rămase părăsesc corpul.

Mirosurile urâte se scurg

Toată lumea știe că cadavrele nu miros deosebit de frumos – dar nu mulți oameni știu ce cauzează mirosurile revoltătoare.

De fapt, mirosurile putride sunt rezultatul morții celulelor din organism care eliberează enzime pentru a anunța bacteriile și ciupercile din apropiere că a murit ceva.

Ca răspuns, bacteriile și ciupercile răspund notificării și sunt atrase de corp – moment în care lucrurile încep să se descompună, degajând mirosuri urât mirositoare.

Muștele încep să sărbătorească

După ce bacteriile și ciupercile își vor face rost de cadavru, vor ateriza și creaturi precum muștele.

Își vor depune ouăle, care vor ecloza ulterior viermi. Lăstarii se înfruptă apoi cu carnea moartă înainte să li se alăture și acarieni, furnici, păianjeni și bătăuși mai mari.

Zgomote neobișnuite

Pe măsură ce rigor morțiș se instalează, corpurile pot emite o mulțime de zgomote diferite, flatulență, scârțâituri și râgâituri.

Se crede că este ceva care îi surprinde deseori pe medici și asistenți medicali!

Interiorul se mânâncă singur

Majoritatea oamenilor știu deja că intestinul uman este plin de bacterii. Când o persoană este în viață, sistemul imunitar ține bacteriile sub control.

Dar, odată ce o persoană a murit și sistemul imunitar nu mai funcționează, bacteria începe să devină sălbatică – și începe să mănânce intestinele.

Umflarea ochilor și umflarea limbii

De parcă acest proces nu ar fi fost suficient de nedemn, descompunerea intestinelor este relevantă. Aceste gaze determină apoi umflareaa globilor oculari și umflarea limbii, ceea ce, la rândul său, provoacă o alunecare a ei în afara gurii.

Putrefacția

Putrefacția se întâmplă atunci când celulele noastre continuă să se descompună și coeziunea țesuturilor se pierde pe măsură ce proteinele încep să se descompună. Acest proces este uneori cunoscut sub numele de lichefierea organelor.

Odată ce acest proces s-a instalat, cadavrele noastre devin „lipicioase” și spongioase.

Pielea slăbită

În timp ce gazele din descompunere încep să se acumuleze, pielea începe să se detașeze de os și mușchi pe măsură ce devine „alunecoasă”.

În cele din urmă, oasele

Oasele sunt ultimul lucru care se descompune atunci când o persoană moare, adesea descompunându-se timp de decenii după ce a avut loc moartea.

Acest lucru se întâmplă atunci când bacteriile, ciupercile și alte organisme încep să lucreze pe oase. Când oasele s-au descompus, ne-a rămas hidroxiapatita, un mineral osos care se transformă în praf.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: