Consiliul Naţional al Rectorilor şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au solicitat Ministerului Educaţiei şi Cercetării iniţierea unei ordonanţe de urgenţă pentru aplicarea unor măsuri specifice, pe întreaga perioadă a stării de urgenţă, care să permită finalizarea a anului universitar curent, informează un comunicat de presă.

Solicitarea a fost făcută în cadrul unei videoconferințe pe care ministrul Monica Anisie a avut-o cu reprezentanții Federației Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, Consiliul Naţional al Elevilor, Consiliul Naţional al Rectorilor, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Uniunea Studenţilor din România, Uniunea Naţională a Studenţilor din România şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar.

Pe de altă parte, în cadrul întrevederii s-a stabilit că Ministerul Educaţiei şi Cercetării va întocmi ghiduri de realizare a activităţii didactice în mediul online, în care să fie inclusă şi monitorizarea acesteia. De asemenea, a fost luată în discuție situaţia transportului elevilor, ocazie cu care Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat abrogarea HG 309/1996.

„Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar a propus ca bursele elevilor în perioada stării de urgenţă să poată fi transmise şi pe conturi ataşate, ca de exemplu conturile părinţilor. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a propus ca dosarele pentru bursele sociale să poată fi depuse şi online. Secretariatele unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum şi cele ale universităţilor vor asigura permanenţă în primirea/eliberarea de documente necesare elevilor/studenţilor, dar şi familiilor acestora, folosind toate sistemele de comunicare disponibile. Această măsură vine în sprijinul limitării deplasărilor pe perioada stării de urgenţă”, se arată în comunicat.