Evenimentul ZileiActualitateNicolae Ciucă, ultimele informații despre prelungirea stării de alertă. Ce spune despre lockdown

Nicolae Ciucă, ultimele informații despre prelungirea stării de alertă. Ce spune despre lockdown

Nicolae Ciucă, ultimele informații despre prelungirea stării de alertă. Ce spune despre lockdown
Premierul interimar Nicolae Ciucă participă astăzi, 11 decembrie, la prima ședință de Guvern, după demisia fostului premier Ludovic Orban. Pe masa sa se află mai multe hotărâri, printre care și cea privind prelungirea stării de alertă în România.

La începutul ședinței de Guvern, Raed Arafat a atras atența că va fi o presiune mare pe sitemul medical din Capitală și din zonele limitrofe și a anunțat că va avea o ședință cu managerii spitalelor din București pentru a lua măsurile necesare.

La rândul său, premierul interimar Nicolae Ciucă a ținut să infirme informațiile potrivit cărora în România ar urma să fie instituit un lockdown. În schimb, a confirmat că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile.

„Domnul Arafat a explicat aseară faptul că nu se produc modificări față de hotărârea anterioară. Excepție este faptul că se va reglementa modul de transport in interiorul telecabinelor. Azi vom lua o hotărâre de guvern prin care se va prelungi starea de alertă. Infirmăm fake news-urile prin care se anunța că se intră în lockdown din nou. Intră în responsabilitatea fiecăruia dintre noi să acționeze astfel încât să putem să limităm tot ceea ce înseamnă factor de risc pentru răspândire și cred că este o responsabilitate personală, civică și oamenii au puterea să înțeleagă cât de critică este situația. Prin contribuția fiecăruia putem să complementăm măsuile luate la nivel național”, a mai spus șeful interimar al Guvernului”, a spus Ciucă.

Ce măsuri a anunțat Arafat, joia seara

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat, joi seara, că Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat prelungirea stării de alertă în România cu încă 30 de zile, având în vedere evoluția pandemiei de coronavirus. Hotărârea urmează să fie aprobată în ședința de Guvern de astăzi.

Arafat a precizat că se vor păstra măsurile existente, la care se adaugă unele referitoare la pârtiile de schi. Acesta a menţionat, totodată, că decizia prelungirii stării de alertă va fi luată păstrând măsurile existente, la care se adaugă una referitoare la organizarea şi desfăşurarea activităţilor operatorilor de transport pe cablu de pe pârtiile de schi, care se vor realiza în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. De asemenea, vor fi luate anumite măsuri zonale, în funcție de incidența infectărilor.

Toate măsurile prezentate de Arafat, AICI

„Restul măsurilor rămân valabile – şi anume măsurile care sunt până la incidenţa de 1,5, cele între 1,5 şi 3 şi cele peste 3. Ne vom axa mai departe pe luarea unor măsuri zonale sau locale acolo unde se impune şi unde DSP-urile, împreună cu Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, vin cu propuneri, aceste propuneri vor fi implementate, inclusiv dacă este necesară carantinarea unei localităţi sau unei zone, la propunerea lor”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Șeful DSU a sugerat că, de Sărbători, e bine ca românii să nu meargă la colindat, deoarece riscul de infecție crește

„Chiar dacă este o tradiție, mersul din casă în casă crește riscul. Colindatul, pot să fie 3 persoane care merg de la casă la casă. Intratul în mai multe case, mai scoți masca, riscul de infecție crește și pentru tine și pentru ceilalți”, a spus Arafat, care a precizat că, în ceea ce privește tăierea porcului, nu scrie nicăieri că e interzisă această activitate.


Accesează: