Editura Evenimentul si Capital

Ce nu s-a văzut la vizita lui Juncker în Parlament | REPORTAJ

Jean-Claude Juncker, președintele Comisie Europene
Autor: | | 11 Comentarii | 3049 Vizualizari

Discursul de azi al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în premieră în Parlament, în fața aleșilor, nu a captat prea mult atenția senatorilor și deputaților. Cu toate că majoritatea aveau căști în care puteau să asculte expunerea în limba franceză a oficialului european, aproape jumătate dintre ei și mare parte din miniștrii Cabinetului Grindeanu nu le-au folosit.

Imediat după ce a pășit în sala de plen, alături de șefii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, Juncker s-a dus să-l salute pe Traian Băsescu. Într-un gest aproape patern, Juncker l-a pupat pe frunte pe fostul președinte, apoi l-a îmbrățișat. El i-a îmbrățișat și pe fostul premier Adrian Năstase, actualul Avocat al Poporului, Victor Ciorbea, iar pe fostul prim-ministru Victor Ponta l-a salutat.

Despre gestul șefului CE, fostul prim-ministru Adrian Năstase avea să explice ulterior, la Antena 3: "Nu e primul personaj pe care îl pupă pe frunte. El îi iubește pe chelioși. Are o simpatie."

Chiar dacă a stat în toate cele două ore și jumătate petrecute în plen alături de comisarul european pentru politică regională Corina Crețu, șeful CE a vorbit doar de vreo 3 ori cu aceasta. În schimb, Juncker a fost foarte încântat de prezența lui Traian Băsescu, care înaintea începerii ședinței plenului comun a fost foarte familiar cu acesta. După ce s-a așezat pe scaun, fostul șef al statului a venit și l-a luat după umeri, s-a aplecat spre el și au discutat câteva minute ca și cum ar fi avut ceva secrete să-și împărtășească.

Inedită a fost prezența fostului premier Adrian Năstase, care a stat lângă Traian Băsescu și Victor Ciorbea. Pe tot parcursul plenului Năstase și Băsescu au stat de vorbă, ca doi vechi prieteni care nu s-au mai văzut de multă vreme și care încearcă să recupereze timpul pierdut. În ce Juncker vorbea, cei doi au urmărit cu atenție vorbele sale. Băsescu a ascultat la căști, într-o poziție oarecum încordată. Imediat după încheierea discursului oficialului european, cei doi s-au relaxat, lăsându-se pe spătare, Băsescu balansându-se chiar un pic scaun în vreme ce conversa cu Năstase. Într-un alt moment, Năstase l-a ajutat pe Băsescu să-și desfacă sticla cu apă, după ce țipla de pe dopul acesteia i-a dat bătăi de cap.

Juncker ne vrea în Schengen

Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, a militat în discursul său pentru aderarea cât mai rapidă a Bucureştiul la Spaţiul Schengen, având în vedere că îndeplineşte criteriile fixate în acest sens şi nu este corect să fie impuse noi condiţii. „România îşi merită locul său natural în UE şi în Schengen. Criteriile de aderare la Schengen au fost clare (...) şi trebuie ca România să poată deveni membru al Spaţiului Schengen cât mai curând posibil, deoarece este un loc meritat”, a spus șeful CE.

Oficialul european a precizat și că va milita pe lângă autorităţile din România pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate în privinţa MCV.

„Aș dori să subliniez, în denumirea mecanismului de cooperare și verificare, importanța cuvântului cooperare. MCV nu înseamnă sfârșitul sau retragerea reformelor. Cooperarea este esențială pentru că solidaritatea este o legătură de angajament între statele noastre. Știți că puteți conta pe sprijinul Comisiei Europene prin fondurile structurale, în special. Iar eu voi milita pe lângă autoritățile române pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate. În ceea ce privește MCV, aș dori să adaug că nu ar trebui să ne imaginăm că putem adăuga alte noi criterii și exigențe de pe o zi pe altă. Mecanismul de cooperare este bine realizat. Alte exigențe nu vor fi adăugate la cele existente”, a spus Juncker.

În ambele dăți, Juncker a fost aplaudat de parlamentari. Dintre membrii Executivului, cea mai multă atenție față de discursului șefului CE a venit din partea premierului Sorin Grindeanu și ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, ambii având căștile pe urechi. Premierul a fost într-o stare de încordare pe toată durata plenului, iar ministrul Muncii își lua școlărește notițe. Totuși, la jumătatea discursului lui Juncker, Lia Olguța Vasilescu și-a scos căștile, dar a aplaudat, când șeful CE a încheiat cu „Vive la Roumanie et vive l'Europe”. Singurii care au făcut notă discordantă și nu au aplaudat au fost Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Mult mai dezinteresată de ce se petrecea în jurul ei părea să fie ministrul de Interne, Carmen Dan, care stătea ori cu mâinile încrucișate, ori cu ele ca într-o rugăciune. Uneori părea căzută pe gânduri, alteori vorbea cu vicepremierului Sevil Shhaideh. În sală, atât social-democrații, cât și liberalii erau distrași de telefoanele mobile sau tablete. Un parlamentar UDMR își verifica discret, dar insistent unghiile.

Replici savuroase între Băsescu și Tăriceanu

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI