Evenimentul Zilei > International > Ce mesaje subliminale a încercat să trimită Angela Merkel prin stilul ei vestimentar? O singură dată dată s-a afișat într-o rochie cu un decolteu adânc
Ce mesaje subliminale a încercat să trimită Angela Merkel prin stilul ei vestimentar? O singură dată dată s-a afișat într-o rochie cu un decolteu adânc

Ce mesaje subliminale a încercat să trimită Angela Merkel prin stilul ei vestimentar? O singură dată dată s-a afișat într-o rochie cu un decolteu adânc

Germanii se pregătesc să iasă din "era Merkel". Duipă alegerile de mâine și formarea noului guvern federal, "doamna de fier a Europei" se va retrage din prim planul politicii germane.

Unii au început deja să o regrete, dat fiind că actualii candidați la funcția de cancelar nu le inspiră prea multă încredere. Alții se întreabă cum a reușit Angela Merkel să păstreze încrederea germanilor vreme de 16 ani.

Secretul Angelei Merkel

Desigur, sunt multe motive pentru care germanii au urmat-o pe Mutti Merkel în toți aceștia ani tulburi. Printre ele se numără, probabil, și stilul vestimentar al cancelarului german. Pentru că Merkel și-a creat un fel de uniformă: un sacou viu colorat, la care a purtat mai tot timpul pantaloni și nu fustă
Chiar dacă are sacouri de toate culorile curcubeului, croiala a fost întotdeauna aceeași- ușor pătrățoasă- ceea ce i-a adus critici că e lipsită de gust. Unii au considerat că stilul ei e plictisitor, dacă nu de-a dreptul ridicol.

Designerul german Guido Maria Kretschmer e, însă, de altă părere. „Întotdeauna a fost în preajma bărbaților. Trebuia să poarte costum cu fustă? Cred că alegerea ei a fost foarte bună. Trebuie să spunem că a purtat costumul cu pantaloni suficient de mult pentru a readuce acest stil demodat din nou la modă. A fost look-ul potrivit pentru perioada în care a fost cancelar”.

Stilul care i-a adus succese în politică

„Pentru un bărbat, să poarte un costum albastru închis o sută de zile la rând nu este nicio problemă, dar eu dacă port același sacou de patru ori în două săptămâni, îmi scriu cetățenii”, a comentat la un moment dat Angela Merkel.

O întâlnire cu Hillary Clinton, și ea o fană înrăită a sacourilor și pantaloni, a fost prilej de amuzament în presa vremii. „Care e Merkel și care e Clinton?” a titrat un cotidian german. Iar cancelarul a exploatat gluma adresându-i-se lui Hillary Clinton: „V-am adus un mic cadou. Este un cadou făcut posibil doar de faptul că, astăzi, și femeile au un cuvânt de spus în politică. Un ziar important din Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung, a publicat a doua zi o fotografie cu această ghicitoare”.

Cu toate glumele răutăcioase făcute pe seama ei, Angela Merkel pare să fi înțeles perfect că stilul acesta plicticos e alegerea potrivită. „Să inspiri autoritate ca femeie, este ceva ce trebuie învățat”, a mărturisit Angela Merkel într-un interviu. Dincolo de lipsa de gust, uniforma cancelarului a transmis mesajul potrivit: siguranță de sine, simplitate și eficiență. Femeia aflată la cârma uneia dintre cele mai puternice țări ale lumii are lucruri mult mai importante decât să se ocupe de garderobă.

Asta nu înseamnă că Merkel nu a încercat și un alt stil. În rarele ocazii îm care a ales ținute elegante, a ajuns automat pe prima pagină a tabloidelor. Rochiile de la festivalul de operă de la Bayreuth, punct culminant al vieții culturale germane sau decolteul adânc cu care s-a dus la opera din Oslo, au creat senzație în oresă.

„Suntem femei până la urmă. A încercat să minimizeze acest lucru cât mai mult posibil prin stilul ei vestimentar. Sacou și pantaloni, încălțăminte fără tocuri, fără falsă cochetărie. Și totuși, în același timp, constat că are un șarm special, aș spune undeva între feminitate și camaraderie. Are și un aspect feminin și este mai mult decât capabilă să flirteze”, susține Alice Schwarzer, activistă pentru drepturile femeilor:

Unii spun că acest șarm al Angelei Merkel e vizibil mai ales la întâlniri cu președintele Franței, pentru care doamna de fier pare să aibă o slăbiciune, scrie digi24.ro.

Cum se va îmbrăca Angela Merkel după ce va renunța la funcția de camcelar, rămâne de văzut. Abia atunci vom afla dacă sacourile și pantalonii sunt hainele ei preferate sau totul a fost o manevră pentru a căștiga autoritate în fața politicienilor și încredere din partea germanilor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: