Evenimentul Zilei > International > Ce mesaj le-a transmis Ludovic Orban basarabenilor. „De acest vot depinde viitorul democratic al Republicii Moldova”
Ce mesaj le-a transmis Ludovic Orban basarabenilor. „De acest vot depinde viitorul democratic al Republicii Moldova”

Ce mesaj le-a transmis Ludovic Orban basarabenilor. „De acest vot depinde viitorul democratic al Republicii Moldova”

Președintele Camerei Deputaților, liberalul Ludovic Orban, a încurajat cetățenii Republicii Moldova să iasă la vot întrucât de acesta depinde viitorul democratic al statului.

Ludovic Orban a lăudat mobilizarea cetățenilor din Diaspora, dar și din România, care au votat pentru viitorul Republicii Moldova. Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României a subliniat importanța fiecărui vot, care apropie Republica Moldova de o guvernare mai stabilă.

Ludovic Orban, mesaj pentru basarabeni. De fiecare vot depinde viitorul Republicii Moldova

„M-a bucurat să văd mobilizarea celor din diaspora, care, la fel ca şi în România, au înţeles rolul important pe care îl joacă pentru a stabili soarta ţării lor. Cu fiecare vot, Republica Moldova este mai aproape de o guvernare stabilă, pro-europeană, care garantează progresul şi bunăstarea locuitorilor săi.

E timpul ca oamenii dedicaţi parcursului democratic să primească, prin votul dumneavoastră, forţa de a face reformele atât de necesare.

Dragi moldoveni, este în puterea voastră, astăzi, să decideţi viitorul ţării, pentru că Moldova merită mai mult. Sunt alături de dumneavoastră şi vă susţin în această zi extrem de importantă!”, a scris Ludovic Orban, pe pagina sa de Facebook.

Ce partide s-au înscris la alegerile anticipate

La alegerile parlamentare anticipate s-au înscris 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent. Conform cercetărilor sociologice, sunt favoriți Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, de dreapta, proprezidenţial) şi Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS).

Au șanse să mai intre în Parlament și Blocul electoral „Renato Usatîi”, al fostului primar al oraşului Bălţi, un controversat om de afaceri, cu legături în lumea interlopă din Rusia. De asemenea, Partidul Şor, al fostului primar al Orheiului, Ilan Şor, care reprezintă interesele populaţiei rusofone poate obține procente bune. Ilan Şor nu se află pe teritoriul Republicii Moldova, fiind dat în urmărire internaţională după ce a fost inculpat în Dosarul „Furtul miliardului”.

La aceste alegeri din Republica Moldova vor participa și candidații Partidului AUR, formațiune înființată de George Simion și Claudiu Târziu. Ei s-au înscris în alegeri pe liste comune cu trei formaţiuni unionist, Uniunea Salvaţi Basarabia, Partidul Popular Românesc (PPR) şi Partidului Liberal (PL).

Pentru a fi admise în Parlamentul Republicii Moldova, fiecare partid trebuie să obțină un minim de 5% din voturi. În cazul blocurilor electorale pragul este de 7%.