Evenimentul Zilei > Politica > Ce este ”Planul C” care ar viza PSD
Ce este ”Planul C” care ar viza PSD

Ce este ”Planul C” care ar viza PSD

În PSD se vorbeşte că în aceste zile s-a declanşat așa-numitul ”plan C” de distrugere a partidului.

Actuala criză politică ar fi o nouă etapă din planul simplu de distrugere a PSD. “Încă dinainte de alegerile parlamentare, Iohannis, prin intermediul instituțiilor de forță, l-a atacat frontal pe președintele PSD, Liviu Dragnea. Declarațiile publice anti-Dragnea, pe care le-a făcut Iohannis (”Dragnea nu va fi niciodată premier”), au venit la pachet cu un nou dosar penal deschis liderului PSD de către DNA. Acest atac la lider n-a avut efect electoral, motiv pentru care – după eșecul ”planului B”, care însemna încercarea de a schimba majoritatea parlamentară rezultată din alegeri – a fost aplicat ”planul C”. Acesta urmărește, în mare, trei obiective, care trebuie să aibă ca efect distrugerea PSD”, ne-a explicat un lider PSD, care spune că este vorba de o “lecţie de manual”.

El susţine că, în ultimele cinci luni, Guvernul PSD nu a fost lăsat să lucreze. Orice măsură importantă a fost contestată și, în primul rând, a fost contestat programul de guvernare, cu care PSD a câștigat alegerile. Guvernul PSD a fost acuzat de iresponsabilitate și de ineficiență, în ciuda datelor macro-economice, care arată o creștere economică fără precedent. În tot acest timp, atacul la adresa liderului PSD a continuat neîntrerupt. Dragnea a fost acuzat de atitudine dictatorială și adesea împiedicat să-și exercite liber atribuțiile de președinte al PSD. Cel mai grav este însă că asupra sa plutește amenințarea unei noi condamnări penale.

Atacul asupra liderului și împiedicarea exercitării guvernării (aplicarea programului votat de români) ar fi fost primele două obiective ale ”planului C”. Al treilea obiectiv a fost crearea unui pol de putere în PSD, care să slăbească partidul până la provocarea unei grave crize interne.

Refuzul lui Iohannis de-a o desemna pe Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru a fost semnul că Iohannis și reprezentanții instituțiilor de forță nu agreează un premier autonom. De pe raftul de conserve al partidului, Liviu Dragnea l-a ales atunci pe Sorin Grindeanu, care – vedem astăzi – s-a dovedit a fi instrumentul cel mai potrivit pentru realizarea planului. Reacția conducerii PSD de a-l îndepărta pe Grindeanu este o încercare de a readuce lucrurile în matca normalității, însă i-a oferit lui Grindeanu prilejul de a crea un pol de putere în PSD. În acest moment, se poate spune că toate obiectivele din ”planul C” au fost îndeplinite. Mai există un singur pas. Maurul Grindeanu trebuie să plece, iar calea îi este deschisă: propriul partid se vede silit să depună, împotriva sa, o moțiune de cenzură. Ce se va întâmpla după aceea, numai Iohannis știe”, ne-a explicat liderul PSD.