Evenimentul Zilei > Social > Ce durată de protecție reală oferă vaccinul Moderna? Primul studiu independent dă verdictul
Ce durată de protecție reală oferă vaccinul Moderna? Primul studiu independent dă verdictul

Ce durată de protecție reală oferă vaccinul Moderna? Primul studiu independent dă verdictul

Cu o eficiență foarte înaltă, de 95%, vaccinul dezvoltat de compania Moderna se pregătește de lansarea pe piață. Primul studiu independent efectuat asupra acestuia relevă rezultate încurajatoare referitoare la gradul de imunitate oferit celui vaccinat.

Vaccinul Moderna împotriva infecției Covid-19 a produs anticorpi care au persistat timp de 90 de zile după vaccinare, o veste excelentă, deoarece autorizarea sa este analizată în mai multe țări, potrivit studiului care a inclus 34 de participanți de la începutul studiilor clinice, publicat joi în New England Journal of Medicine și citat de AFP.

Prima validare independentă a vaccinului

Durata protecției este, fără îndoială, mai lungă, dar acestea sunt primele date pe o perioadă de câteva luni, validate independent de o revistă științifică. Participanții vor fi urmăriți timp de 13 luni pentru a verifica protecția pe termen lung, spun autorii.

Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din Marea Britanie au testat nivelul a două tipuri de anticorpi împotriva coronavirusului la 90 de zile de la a doua doză de vaccin, care în sine este administrată la 28 de zile după prima, relatează Hotnews.
.
Aceștia au observat o scădere „ușoară” și așteptată a nivelului de anticorpi la participanții vaccinați, dar la un nivel care a rămas ridicat și peste imunitatea naturală observată la foștii pacienți recuperați ai infecției cu Covid-19. În plus, nu s-au observat efecte secundare grave în așa-numitul proces de fază 1, care a început în martie.

Anticorpii sunt doar o componentă a răspunsului imun, alături de limfocitele B (memorie imună, producerea de anticorpi) și T (care distrug celulele infectate). Cercetătorii observă că datele privind celulele cu memorie imună nu sunt încă cunoscute, dar studiile anterioare au arătat că vaccinul poate afecta celulele ucigașe.

Fauci: Memora imună creată de vaccin va dura ani

Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase, a declarat  într-un interviu recent că este „sigur” că memoria imună creată de vaccin va dura ceva timp. Dar „nu știm dacă va fi unul, doi, trei sau cinci ani, nu știm”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE