Americanii de la Moderna au anunţat, luni, o eficienţă de aproape 95% a vaccinului anticoronavirus pe care îl dezvoltă, în baza rezultatelor obţinute în urma testărilor clinice, fiind a doua companie americană care anunţă rezultate peste aşteptări în această privinţă. Compania Pfizer anunțase, săptămâna trecută, că vaccinul lor care a trecut și faza a treia de testare pe câteva zeci de mii de voluntari, are o eficiență clinică de 90%.

Ambele companii au folosit o abordare experimentală deosebit de inovatoare în proiectul lor. Moderna a declarat că este o zi istorică și va aplica pentru aprobarea în regim de urgență din partea autorității care reglementează regimul medicamentelor peste Ocean, FDA (Food and Drug Administration).

Compania Moderna a dezvoltat vaccinul RNA, care folosește o parte a codului genetic al coronavirusului pentru injectarea în corp. Această procedură începe să creeze proteine virale, dar nu întregul virus, ceea ce este suficient pentru a antrena un atac al sistemului imunitar și, deci, crearea de anticorpi. De asemenea, vaccinul forțează o altă parte a sistemului imunitar numită celule T să se lupte activ cu virusul.

O zi istorică

Totuși, persistă unele întrebări delicate, arată BBC. Potrivit jurnaliștilor din Albion, testarea clinică Moderna a implicat 30.000 de americani, cărora li s-au dat două doze de vaccin, la o distanță de 4 săptămâni. Restul au primit injecții cu un simulacru al vaccinului (placebo). La final au fost raportate în total 95 de cazuri care prezentau simptome tipice de COVID-19. Dintre acestea, numai 5 cazuri de infecție au fost raportate la voluntarii cărora li s-a administrat vaccinul, restul de 90 de cazuri semnalându-se la voluntarii cărora li s-au făcut injecții cu un material farmaceutic asemănător vaccinului.

Finalul studiului a relevat că noul vaccin Moderna și-a dovedit eficiența în cazul a 94.5% dintre subiecți. De asemenea, au fost semnalate 11 cazuri de formă severă de infectare cu SARS-CoV-2, dar niciuna nu a fost înregistrată la participanții la studiu care fuseseră imunizați cu varianta viabilă a vaccinului. „Eficiența de ansamblu a vaccinului este remarcabilă… este o zi istorică”, a declarat Tal Zaks, șeful echipei medicale a companiei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE