A început războiul vaccinurilor! Care e mai eficient, Pfizer-BioNTech sau Moderna

A început războiul vaccinurilor! Care e mai eficient, Pfizer-BioNTech sau Moderna

După un an de groază, continuă să vină vești care ne dau mari speranțe că pandemia ar putea fi oprită. După vaccinul Pfizer, și vaccinul Moderna iese la rampă cu un indice de eficiență mare.

Americanii de la Moderna au anunţat, luni, o eficienţă de aproape 95% a vaccinului anticoronavirus pe care îl dezvoltă, în baza rezultatelor obţinute în urma testărilor clinice, fiind a doua companie americană care anunţă rezultate peste aşteptări în această privinţă. Compania Pfizer anunțase, săptămâna trecută, că vaccinul lor care a trecut și faza a treia de testare pe câteva zeci de mii de voluntari, are o eficiență clinică de 90%.

Ambele companii au folosit o abordare experimentală deosebit de inovatoare în proiectul lor. Moderna a declarat că este o zi istorică și va aplica pentru aprobarea în regim de urgență din partea autorității care reglementează regimul medicamentelor peste Ocean, FDA (Food and Drug Administration).

Compania Moderna a dezvoltat vaccinul RNA, care folosește o parte a codului genetic al coronavirusului pentru injectarea în corp. Această procedură începe să creeze proteine virale, dar nu întregul virus, ceea ce este suficient pentru a antrena un atac al sistemului imunitar și, deci, crearea de anticorpi. De asemenea, vaccinul forțează o altă parte a sistemului imunitar numită celule T să se lupte activ cu virusul.

O zi istorică

Totuși, persistă unele întrebări delicate, arată BBC. Potrivit jurnaliștilor din Albion, testarea clinică Moderna a implicat 30.000 de americani, cărora li s-au dat două doze de vaccin, la o distanță de 4 săptămâni. Restul au primit injecții cu un simulacru al vaccinului (placebo). La final au fost raportate în total 95 de cazuri care prezentau simptome tipice de COVID-19. Dintre acestea, numai 5 cazuri de infecție au fost raportate la voluntarii cărora li s-a administrat vaccinul, restul de 90 de cazuri semnalându-se la voluntarii cărora li s-au făcut injecții cu un material farmaceutic asemănător vaccinului.

Finalul studiului a relevat că noul vaccin Moderna și-a dovedit eficiența în cazul a 94.5% dintre subiecți. De asemenea, au fost semnalate 11 cazuri de formă severă de infectare cu SARS-CoV-2, dar niciuna nu a fost înregistrată la participanții la studiu care fuseseră imunizați cu varianta viabilă a vaccinului. „Eficiența de ansamblu a vaccinului este remarcabilă… este o zi istorică”, a declarat Tal Zaks, șeful echipei medicale a companiei.

Ne puteți urmări și pe Google News