"Premierul Sorin Grindeanu urmăreşte cu preocupare situaţia românilor din Italia şi aşteaptă cu interes raportul reprezentanţilor Guvernului trimişi la faţa locului", a anunțat astăzi Guvernul, printr-un comunicat de presă.

La vizita de lucru în Italia vor participa ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne. 

Membrii delegaţiei vor avea întrevederi atât cu oficialităţile locale, cât şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora, menţionează Executivul. 

Un reportaj publicat duminică de săptămânalul britanic "The Observer" relevă că mii de românce care lucrează în agricultură în provincia Ragusa din Sicilia sunt victime a numeroase abuzuri, inclusiv ameninţări şi agresiuni sexuale. 

Potrivit Proxyma Association, organizaţie italiană care apără drepturile imigranţilor, citată de publicaţia britanică, "mai mult de jumătate dintre româncele care lucrează în fermele din acea zonă sunt obligate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiţii de muncă forţată şi de exploatare severă". 

"The Observer" spune că poliţia locală menţionează că aproximativ 7.500 de femei, majoritatea din România, trăiesc şi muncesc în "condiţii de sclavie" în fermele din regiunea Ragusa. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Ambasada României la Roma şi Consulatul de la Catania, a iniţiat demersuri pe lângă autorităţile italiene privind situaţia semnalată în presă, preciza luni MAE. 

 

Te-ar putea interesa și: