Ce conțin de fapt crenvurștii de porc? Sunt adevărate bombe pentru sănătate
- Simona Suciu
- 7 ianuarie 2023, 23:26
Unele tipuri de crenvurști au foarte puțină carne în compoziție. În plus, conțin multe alte substanțe chimice care sunt periculoase pentru sănătate.
Reprezentanții InfoCons au analizat 19 tipuri de crenvurști de porc care se vând în magazinele din România. Procentul de carne din aceste produse diferă de la o marcă la altă. În plus, crenvurștii conțin și multă apă, sare și aditivi alimentari.
După ce au fost analizat cu mare atenție etichetele, reprezentanții InfoCons au descoperit că procentul de carne de porc din crenvurși este între 10 și 93%. Mai mult, un produs care se vindea cu numele de „crenvurști din carne de porc“, avea în compoziție carne de pui. S-a mai descoperit că acest tip de produs are în compoziție 57.89% apă și 31,57% sare.
Reprezentanții InfoCons spun că ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare: primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.
Foarte multe chimicale
Toate tipurile de crenvurști de pe piață conțin însă aditivi alimentari (E-uri). Numărul lor diferă în funcție de firma producătoare. În general, produsele cele mai ieftine conțin și cele mai multe substanțe sintetice.
Numărul de aditivi alimentari din crenvurși este între 2 – 11 după cum urmează: • 5.26% din produse au în compoziție 11 E-uri; • 10.53% din produse au în compoziție 9 E-uri; • 21.05% din produse au în compoziție 8 E-uri; • 5.26% din produse au în compoziție 7 E-uri; • 10.53% din produse au în compoziție 6 E-uri; • 5.26% din produse au în compoziție 5 E-uri; • 10.53% din produse au în compoziție 4 E-uri; • 21.05% din produse au în compoziție 3 E-uri; • 10.53% din produse au în compoziție 2 E-uri;
Cei mai folosiți aditivi alimentați în compoziția crenvurștilor au fost următorii: • 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250); • 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450); • 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300); • 57.89% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120);
Citiți cu atenție etichetele
Consumatorii sunt sfătuiți să citească cu mare atenție etichetele produselor. „Crenvurștii sunt un produs pe care îl cumpărăm pentru a-l mânca dimineața, la serviciu, când mergem la picnic, sau, mai nou, chiar între două felii de pâine sub denumirea de hot dog. Sperăm cu toții că un astfel de produs este compus doar din carne, arătând și mirosind a carne, cu ceva condimente adăugate și cam atât. Însă, citind eticheta sau urmărind testele comparative InfoCons, putem vedea că într-un astfel de produs se găsesc chiar și 11 E-uri. Oare mai e loc și de carne? Haideți să citim eticheta, să alegem în cunoștință de cauză și să votăm produsele pe care cu adevărat dorim să le cumpărăm“, a declarat Sorin Mierea, președinte InfoCons.