Evenimentul Zilei > Social > Unul dintre cele mai periculoase alimente. Este mai rău decât alcoolul: ”Boala avansează pe nesimțite”
Unul dintre cele mai periculoase alimente. Este mai rău decât alcoolul: ”Boala avansează pe nesimțite”

Unul dintre cele mai periculoase alimente. Este mai rău decât alcoolul: ”Boala avansează pe nesimțite”

Specialiștii au dezvăluit că zahărul este mai periculos decât alcoolul. Acest aliment poate duce la boala ficatului gras, o afecțiune pe care o descoperi foarte greu și de care nu scapi prea ușor.

Cu toate că majoritea oamenilor știu că alcoolul este un real pericol pentru ficat, specialiștii spun că există un aliment mai nociv decât băutura. Este vorba de zahăr.

Majoritatea oamenilor folosesc zahăr, dar noile studii arată că acest aliment îți poate afecta ficatul mai tare decât alcoolul.

Boala ficatului gras non-alcoolic poate duce la ciroză şi la diabet de tip 2. Una dintre principalele cauze a apariţiei acestei boli este consumul de zahăr. În urma unui studiu recent s-a descoperit că, deşi participanţii care au mâncat mult zahăr zilnic nu s-au îngrăşat decât cu 2%, catul lor a acumulat cu 27% mai multă grăsime”, arată healtyfood.com.

OMS recomandă un consum zilnic de doar 25 de grame de zahăr. Adulții pot mânca doar 5-6 lingurițe, dar în această categorie intră zahărul conținut natural în alimente, în special fructe sau legume, lapte, sucuri sau piureuri de fructe. Oamenii care mănâncă foarte mult zahăr se pot confrunta cu afecțiuni grave.

Oamenii de știință au transmis care sunt problemele pe care le poți întâmpina:

–obezitate

-probleme cardiovasculare

-diabet de tip 2

-ficat gras

-insuficientă renală

-cancer

–acnee

–carii

-depresie,

–dependenţă

-îmbătrânire prematură

Cea mai parșivă boală

Puține persoane își dau seama că au boala ficatului gras. Aceasta înseamnă depunerea de grăsimi în celulele ficatului, mai ales trigliceride. Prima fază a bolii este steatoza hepatică, dar se poate agrava prin apariţia inflamaţiei, steatohepatita. Există riscul de a face și fibroză, o întărire a ţesutului hepatic ce blochează trecerea sângelui prin ficat.

“Din păcate, cei mai mulți pacienți sunt asimptomatici, iar boala avansează pe nesimțite. De aceea este esențial ca anual să se facă analizele de sânge și o ecografie abdominală. Sunt însă și cazuri rare în care pacientul acuză stări de oboseală accentuată, astenie, stări de greață, vărsături, slăbiciune, stări care-l trimit la medic. Foarte rar, în cazul pacienților cu boala aflată în stadiu avansat sunt resimțite edeme, icter sau ascită”, a explicat dr. Amalia Călinoiu, medic primar medicină internă și specialist gastroenterolog.