Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce cafea să beţi ca să nu ajungeţi la palpitaţii
Ce cafea să beţi ca să nu ajungeţi la palpitaţii

Ce cafea să beţi ca să nu ajungeţi la palpitaţii

Cafeaua "neagră" băută moderat trezeşte creierul, e bună pentru dietă şi digestie. Cafeaua solubilă se absoarbe însă mai repede, ceea ce creşte ritmul cardiac.

Cafeaua nu atacă inima şi nu face "gaură" în stomac dacă nu aveţi deja tensiunea mărită sau nu suferiţi de gastrită şi ulcer. Asta în condiţiile în care este băută "cu cap", nu pe stomacul gol şi nu mai mult de două ceşti pe zi. În rest, beneficiile cafelei bat riscurile: conferă o stare de bine, ajută la digestie, intensifică tranzitul intestinal şi arderile.

"Cofeina din cafea este un stimulent uşor pentru sistemul nervos central, îmbunătăţind vigilenţa şi performanţa. S-a sugerat, deşi acest lucru nu a fost dovedit, că există efecte benefice ale cafelei asupra diabetului de tip II, afecţiunii Parkinson şi anumitor forme de cancer", a declarat Roger Cook, director Coffee Science Information Center.

Evitaţi cafeaua la ibric, "la plic" sau cu mult zahăr

Deşi foarte populară, cafeaua preparată la ibric poate creşte colesterolul, din cauza zaţului. Cea mai bună modalitate de preparare e la filtru sau espressor.

"Espressoul are o aromă foarte puternică, dar, contrar concepţiilor populare, nu are o cantitate mai mare de cofeină decât cea preparată la filtru, pentru că este preparată la abur", adaugă nutriţionistul Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Calea Moşilor din Capitală .

Cafeaua este un adjuvant perfect în regimurile de slăbire. Neagră sau cu puţin lapte degresat nu are aproape nicio calorie, însă capuccino, ciocolata caldă sau latte-machiato "stricate" cu mult lapte, frişcă şi zahăr urcă şi la 500 de calorii, adică un sfert din necesarul zilnic al adulţilor. Cu alte cuvinte, o astfel de băutură poate "înlocui" cu succes micul dejun sau cina. Mai grav e că nu aduc nutrienţi, ci doar zahăr, frişcă şi grăsimi, care, consumate cu regularitate, favorizează acumularea kilogramelor şi cresc nivelul de colesterolul din sânge. Chiar dacă e practică, nu alegeţi cafea "la plic", încărcată cu E-uri şi zahăr.

Gravidele, "liber" la două ceşti de cafea pe zi

O persoană sănătoasă poate să bea lejer două ceşti de cafea pe zi (a câte 150 ml fiecare). Hipertensivii trebuie să renunţe la cafea, iar cei care au o probleme cu stomacul (gastrită, ulcer etc.) nu trebuie să renunţe la "doza" zilnică, ci doar să fie mai prudenţi şi să nu o consume pe stomacul gol, ci doar după micul dejun. Cardiacii ar trebui să consume cafea doar la recomandarea medicului.

Nici gravidele nu ar trebui să se reţină de la cafea.

"În Marea Britanie, norma este de patru-cinci ceşti pe zi. Femeile însărcinate ar trebui să nu depăşească 200-300 mg de cofeină pe zi, adică nu mai mult de două ceşti pe zi", a adăugat specialistul Roger Cook.

E mai bine să nu consumaţi amestecuri de cafea. Alegeţi între Arabica şi Robusta, nu combinaţia ieftină a celor două.

Cafeaua solubilă, sau "nesul", cum e cunoscut, nu atacă inima aşa cum se spune, însă cafeaua obişnuită e o alegere mai bună. "Cafeaua solubilă nu are mai multă cofeină, însă se absoarbe mult mai repede, ceea ce creşte ritmul cardiac şi dă palpitaţii", explică nutriţionistul Eduard Adamescu.

"Espressoul are o aromă puternică, dar, contrar concepţiilor populare, nu are o cantitate mai mare de cofeină decât cea preparată la filtru."

EDUARD ADAMESCU, medic nutriţionist

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: