Editura Evenimentul si Capital

Tarcea, mesaj cu SUBÎNȚELES către CCR. „Nu vi se pare CIUDAT?” Zi DECISIVĂ pentru DRAGNEA. CCR judecă SESIZAREA premierului DĂNCILĂ legată de COMPLETUL de 5 JUDECĂTORI

Autor: | | 7 Comentarii | 13540 Vizualizari

UPDATE 13.05 Greblă: ÎCCJ a amânat fără temei legal intrarea în vigoare a dispoziţiei referitoare la completurile de 5. CCR judecă, miercuri, sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe tema constituirii completelor de cinci judecători.

UPDATE 13.05

Şeful Secretariatului General al Guvernului, Toni Greblă, a susţinut, miercuri, la CCR, în cadrul dezbaterilor privind sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte, pe tema constituirii completurilor de 5 judecători, că Instanţa supremă a amânat, "fără temei legal", intrarea în vigoare a unei dispoziţii dintr-o lege organică pentru un termen pe care l-a stabilit aleatoriu - 1 ianuarie 2019.

„Refuzul ÎCCJ de a aplica prevederile legii şi de a stabili, cu depăşirea competenţelor constituţionale, norme tranzitorii pentru desemnarea membrilor completelor de judecată formate din 5 judecători este o practică ce a început la 1 februarie 2014 şi a continuat şi după modificarea legii de organizare judiciară făcută în 2018. Refuzul a fost explicit şi prin adoptarea unei hotărâri a Colegiului de conducere al ÎCCJ, care a stabilit, contrar şi peste, adăugând la prevederile legii în vigoare, că, în ceea ce priveşte preşedintele, vicepreşedintele şi şeful de secţie, aceştia sunt desemnaţi de drept în fiecare din cele două complete de judecată. Astfel încât, şi în prezent, Înalta Curte, refuzând aplicarea prevederilor legale, a stabilit, printr-o hotărâre a Colegiului Director, că prevederea legală nu se aplică decât începând cu 1 ianuarie 2019, astfel încât compunerea acestor complete s-a făcut în afara legii. (...) Legea este de strictă interpretare şi niciun alt organ al statului, în afară de, în cazul de faţă, Parlament, nu poate să adauge la lege sau să refuze aplicarea prevederilor legale”, a explicat Toni Greblă.

Potrivit şefului SGG, "făcând acest lucru, ÎCCJ, pe de o parte, ''a înfrânt prevederile constituţionale'', care obliga Înalta Curte şi celelalte instanţe judecătoreşti să respecte prevederile legii în vigoare, iar, pe de altă parte, a încălcat şi dreptul la un proces echitabil.

Şeful SGG consideră că, desemnând un membru de drept, ÎCCJ a încălcat "nu numai prevederile constituţionale", care dispun că, în ceea ce priveşte compunerea completurilor de judecată, aceasta se stabileşte numai prin lege organică, ci, de asemenea, "a încălcat şi practica constantă" a CCR în această materie.

„Nici nu înţelegem de ce dacă tot s-au tras la sorţi ceilalţi patru membri ai completelor de judecată, de ce nu s-a procedat în consecinţă şi pentru al cincilea, ÎCCJ amânând fără temei legal intrarea în vigoare a unei dispoziţii dintr-o lege organică pentru un termen pe care l-a stabilit aleatoriu - 1 ianuarie 2019”, a declarat Greblă.

El a precizat că textele de lege sunt "foarte clare" în această privinţă.

Toni Greblă a explicat că existenţa acestui conflict juridic de natură constituţională a început în anul 2014, atunci când a intrat în vigoare legea 255/2013, care prevedea că, în ceea ce priveşte constituirea completurilor de cinci judecători, compunerea acestora se face prin tragere la sorţi, fără să existe nicio altfel de prevedere.

„Mai mult decât atât, prin intrarea în vigoare a legii 207/ 2011, aceste norme de organizare a ÎCCJ au fost reluate aproape identic, în sensul în care completele de cinci judecători ale ÎCCJ erau constituite prin tragere la sorţi, efectuată de către preşedintele instanţei sau de unul dintre vicepreşedinţi”, a mai spus reprezentantul Guvernului.

UPDATE 12.42

Şeful SGG, Toni Greblă, susţine că el nu a contestat niciodată, de-a lungul procesului pe care îl are pe rolul ÎCCJ, modul de compunere a completurilor de judecată.

„Eu nu am contestat de-a lungul procesului niciodată modul de compunere a instanţei, deoarece nu m-a interesat cine anume a judecat”, a declarat Greblă, la finalul şedinţei CCR, întrebat dacă a fost afectat de modul de compunere a completului de la ÎCCJ care îi judecă dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituire a unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii.

Cât priveşte faptul că abia acum a fost făcută o sesizare la CCR cu privire la completurile de 5 judecători, Greblă a spus: "Nu mă întrebaţi pe mine de ce Înalta Curte a considerat că legea nu e conformă cu regulamentul".

Toni Greblă este judecat în prezent la ÎCCJ de un complet format din 5 judecători. Procesul se află în faza de apel, după ce Toni Greblă a fost achitat de un complet de trei judecători de la Instanţa supremă, într-un dosar în care a fost trimis în judecată în 2015 pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituire a unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii.

Acelaşi complet de cinci judecători are pe rol şi dosarul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Toni Greblă, fost judecător constituţional, a reprezentat Guvernul, în calitate de şef al SGG, la şedinţa publică de miercuri, în care judecătorii Curţii Constituţionale a României au dezbătut sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe tema constituirii completurilor de cinci judecători.

UPDATE 5: Miercuri, președintele ÎCCJ s-a adresat judecătorilor CCR, întrebându-i pe aceștia dacă nu este ciudat că abia anul acesta s-a constatat că nu ar funcționa în mod legal completurile de 5 judecători de la ÎCCJ. Mai mult, Tarcea susține că magistrații sunt chemați să verifice legalitatea deciziilor din 2014 pana in prezent.

„Nu vi se pare ciudat că doar anul acesta, în septembrie, s-a constatat că nu funcționează legal completurile de 5 judecători? Să zicem că lumea nu a fost atentă, dar în 2016 a fost o situație inedită. La momentul tragerii la sorți nu aveam vicepreședinți, am anunțat că facem tragere la sorți doar pentru membri judecători, că nu pot fi cunoscuți președinții completurilor pentru că CSM nu a numit încă viceresedinti. A fost tratată pe larg situația în presă. Nu am auzit pe nimeni să se întrebe de ce conduc vicepreședinții completurile de 5. Mi-e greu să să cred că în 4 ani judecătorii, părți al căror destin depindea de decizii, nu a citit nimeni legea. (..) Sunteți chemați să faceți un control de legal al tuturor hotărârilor ICCJ din 2014 până în prezent. Cunoașteți și dvs foarte bine, poate chiar mai bine, realitatea societății românești”, a spus Cristina Tarcea la CCR.

UPDATE 4: Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a făcut referire, la CCR, chiar la o decizie a Curții cu privire la existența unui conflict juridic de natura constituțională, menționând că nu sunt îndeplinite cele trei condiții cerute de Curte,

„De când a existat această sesizare, am citit aproape toate decziile CCR și trebuie să mărturisesc că mi-a atras atenția o decizie în mod deosebit. E decizia 108/2014 care mie mi s-a părut extrem de analitică, sintetică, care poate fi o baza de pornire. Prin acea decizie dvs. ați spus faptul că pentru a exista un conflict juridic este necesar să existe o situație juridică conflictuală, că ea să își aibă izvorul în Constituție și să producă blocaje instituționale. Ați spus că nu e suficient pentru existența unui conflict juridică să existe doar unul dintre aceste elemente, ci că toate aceste elemente trebuiesc întrunite cumulative”, a spus Cristina Tarcea.

Scandal la Astra - FCSB: "Iar mi-a tras-o Denis". Moment ŞOCANT cu Alibec şi Stoian

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI