Fostul lider PSD a fost scos săptămâna trecută din Penitenciarul Rahova și transportat la CCR, unde s-a discutat o excepție de neconstituționalitate ridicată de fosta sa soție, Bombonica Prodana, despre calitatea funcționarului public în sensul legii penale.

Curtea Constituţională a României a explicat că obligaţia sa este să asigure îndeplinirea procedurii legale de citare a părţilor dintr-un dosar aflat pe rolul său, iar, potrivit legii penale, aducerea inculpatului la judecată este obligatorie.

„…conform procedurii de judecată specifice Curţii Constituţionale, prevăzute de legea sa organică (Legea nr. 47/1992) şi de Regulamentul de organizare şi funcţionare a CCR, soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate are loc cu citarea tuturor părţilor indicate prin citativul din dosarul instanţei de judecată în faţa căreia s-a ridicat respectiva excepţie de neconstituţionalitate”, a arătat CCR într-un comunicat de presă.

Astfel, toate părțile dintr-un dosar sunt citate şi în faţa Curţii Constituţionale, indiferent de calitatea lor procesuală în litigiul în cadrul căruia s-a invocat excepţia şi indiferent de natura acestuia, unicul criteriu pe baza căruia se face citarea fiind calitatea de parte.

„Citarea părţilor este o procedură obligatorie şi indispensabilă realizării actului de justiţie în general, inclusiv a justiţiei constituţionale, iar vicierea acestei proceduri constituie, conform legislaţiei în vigoare, temei de drept pentru amânarea soluţionării cauzei sau chiar de nulitate a hotărârii judecătoreşti, după caz. Pe formularul de citaţie transmis de Curtea Constituţională se menţionează expres că prezenţa în faţa CCR nu este obligatorie. Prin urmare, obligaţia Curţii este să asigure îndeplinirea procedurii legale de citare a părţilor din dosar, în timp ce prezenţa efectivă a părţilor în faţa Curţii este la latitudinea acestora”, a explicat instanţa constituţională.

Deținuții, așa cum este și Liviu Dragnea, sunt citați din oficiu la fiecare termen, iar aducerea lor în fața magistraților, la judecată, este obligatorie. În comunicat se mai arată că aceasta a fost practica instanţei constituţionale de la înfiinţarea sa, prezenţa deţinuţilor în faţa Curţii Constituţionale la termenele de judecată pentru care au fost citaţi nefiind un lucru neobişnuit.

„În consecinţă, şi în faţa Curţii Constituţionale, deţinuţii sunt de fiecare dată citaţi, dacă au calitatea de parte într-un dosar privind soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate, locul de deţinere având obligaţia de a le asigura prezenţa la Curtea Constituţională, la cererea acestora. În cursul şedinţei publice, judecarea cauzelor penale se face cu prioritate”, a precizat CCR.