Evenimentul Zilei > EVZ Special > CCR îi pune la respect pe procurorii DNA. Nu mai pot cerceta fapte pentru care nu au competențe
CCR îi pune la respect pe procurorii DNA. Nu mai pot cerceta fapte pentru care nu au competențe

CCR îi pune la respect pe procurorii DNA. Nu mai pot cerceta fapte pentru care nu au competențe

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis că prevederea potrivit căreia, „în cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul DNA poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă”, este neconstituțională.

CCR îi pune la respect pe procurorii DNA. În şedinţa din 6 aprilie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art.13 alin.(5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Departamentul Naţional Anticorupţie şi ale art.367 alin.(9) din Codul de procedură penală.

CCR le dă peste degete procurorilor DNA 

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională:

1. Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.13 alin.(5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) sunt neconstituţionale.

2. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.367 alin.(9) din Codul de procedură penală.

Dispoziţiile art. 13 alin.(5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.43/2002, constatate ca fiind neconstituţionale, au următorul cuprins: „În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă.”

Se încalcă dispoziții procesual penale

Pentru pronunţarea soluţiei de admitere, Curtea a constatat că dispoziţiile art.13 alin.(5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.43/2002 contravin, în esenţă, dreptului la un proces echitabil şi dreptului la apărare, consacrate de art.21 alin.(3) şi art.24 din Constituţie, precum şi de art.6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în considerarea faptului că acestea încalcă dispoziţiile procesual penale ce reglementează competenţa organelor de urmărire penală, care, potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr.302 din 4 mai 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.566 din 17 iulie 2017, constituie norme juridice cu caracter imperativ, a căror nerespectare atrage sancţiunea nulităţii absolute.

Decizia este definitivă şi general obligatorie

CCR îi pune la respect pe procurorii DNA. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, transmite Curtea Constituțională.