Evenimentul Zilei > Justitie > CCR a dat verdictul în cazul Adrian Năstase, privind retragerea Ordinului Național „Steaua României”
CCR a dat verdictul în cazul Adrian Năstase, privind retragerea Ordinului Național „Steaua României”

CCR a dat verdictul în cazul Adrian Năstase, privind retragerea Ordinului Național „Steaua României”

Curtea Constituţională a României (CCR) s-a pronunţat, joi, asupra sesizării ridicate de fostul premier Adrian Năstase în procesul în care acesta solicită anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care i-a fost retras Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

UPDATE. Curtea Constituţională a României a respins, joi, sesizarea ridicată de fostul premier Adrian Năstase în procesul în care solicită anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care i-a fost retras Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, au precizat oficiali ai CCR.

Adrian Năstase i-a acţionat în instanţă pe președintele Iohannis şi pe premierul Orban, pentru că i-au retras Ordinul ‘Steaua României’, oferit de Iliescu în 2002.

Curtea de Apel Bucureşti a sesizat CCR, urmare a solicitării lui Adrian Năstase în procesul în care acesta i-a chemat în judecată pe Klaus Iohannis şi pe Ludovic Orban, privind neconstituţionalitatea dispoziţiilor art. 17 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 11/1998 pentru reinstituirea Ordinului Naţional „Steaua României” şi ale art. 51 lit. a) din Legea 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României.

Potrivit art. 17 lit. a) din OUG 11/1998, „calitatea de membru al Ordinului Național „Steaua României” se poate pierde în următoarele situații: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”.

Art. 51 lit. a) din Legea 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României prevede: „Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate”.

Adrian Nastase susține că aceste prevederi încalcă mai multe drepturi și libertati consfintite in Constitutie, cum ar fi egalitatea in drepturi, accesul liber la justitie si dreptul persoanei vătămate de o autoritate publica.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 11 decembrie 2019, decretul privind retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, conferit prin Decretul 960 din 28 noiembrie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, lui Adrian Năstase.

Decorații retrase și altor persoane

Klaus Iohannis a semnat decretele privind retragerea decorațiilor unor persoane condamnate penal. Este vorba, în afară de Adrian Năstase, despre Bucur Gheorghe, Mitrea Miron Tudor, Mucea Dorinel Mihai, Mencinicopschi Gheorghe, Cuteanu Emilian, Severin Adrian, Voiculescu Dan, Manțog Ionel, Muntean Mircia, Anghel Gh. Cristian și Jianu Irina Paula.

Rămas fără decorației, Adrian Năstase a reacționat dur, într-o postare pe blogul sau, afirmând că gestul făcut de șeful statului este meschin și nejustificat.

Klaus Iohannis a început să construiască România normală anunțând că a decis să-mi retragă Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la recepția organizată cu ocazia Zilei Naționale.

Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere națională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înșelat iar gestul sau meschin de astăzi nu prevestește nimic bun”, a scris Năstase.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: