Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis a anunțat schimbările din Educație: Sunt elemente cheie
Klaus Iohannis a anunțat schimbările din Educație: Sunt elemente cheie

Klaus Iohannis a anunțat schimbările din Educație: Sunt elemente cheie

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-o declarație de presă făcută la Cotroceni, că Guvernul Cîțu își va asuma un memorandum privind Educația.

Şeful statului a avut, începând de luni, o serie de consultări cu mediul politic şi cu partenerii sociali pe tema proiectului „România Educată”, în contextul finalizării dezbaterii publice.

”Vom trece la faza de implementare. Coaliția de guvernare și-a exprimat susținerea pentru proiect. Guvernul își va asuma prin memorandum țintele proiectului. Am apreciat deschiderea membrilor Parlamentului, inclusiv a celor din opoziție. În cel mai scurt timp se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru un proiect de lege.

Procesul de elaborare a acestei viziuni a durat mult pentru că mi-am dorit ca în proiect să fie ascultate vocile tuturor. Am avut ani electorali intenși, a urmat pandemia. Am apreciat larga participare a societății civile la consultările de azi. Consultările îmi dau încredere să spun că există fereastra de oportunitate pentru implementarea proiectului. Vom atrage fonduri din PNRR pentru România educată.

Menținem clasa pregătitoare și gimnaziul până la clasa a 8-a. Schimbări față de structura actuală apar la tranzițiile între etapele educațională. Ne dorim o mai mare flexibilitate. Deși Evaluarea Națională rămâne principalul instrument de repartizare în liceu, am propus ca pe întregul parcurs al semestrului 2, unitățile de învățământ care doresc să poată organiza un examen suplimentar de admitere.

Am propus o nouă structură a învățământului secundar superior, cu trei tipuri de licee: teoretic, vocațional și profesional, toate cu acces la examenul de Bacalaureat. Vom elimina barierele birocratice pentru ca tinerii să se mute între diverse licee, pot trece de la profesională la theoretic.

Noul Bacalaureat deschis tuturor este o altă componentă importantă a proiectului. Vreau un Bacalaureat care să evalueze corect capacitatea absolvenților de a se descurca în viață.

Colegii terțiare non-universitare: nu se substituie învățământului universitar. Formarea profesională e cerută de piața muncii și e deschisă tinerilor care nu au susținut sau nu au trecut Bacalaureatul. Bacalaureatul rămâne obligatoriu pentru studiile universitare.

Proiectul include și ținte concrete: scăderea ratei de abandon școlar, reducerea ratei de analfabetism funcțional până în 2020. O Românie puternică e o Românie educată și e nevoie de implicarea tuturor forțelor politice”, a declarat Iohannis.

 

 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: