Concret, procurorii DIICOT au anunțat că au solicitat autorităților din SUA sprijin pentru realizarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic – ADN mitocondrial și cromozomial – al Luizei Melencu. DIICOT motivează că analiza genetică de tip mitocondrial nu poate fi făcută în România de către niciun laborator autorizat, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” fiind făcută doar analiza genetică de tip cromozomial.

Din acest motiv, procurorii de la structura centrală a direcției au dispus formularea unei cereri de asistență judiciară în materie penală către autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigații (FBI) și a pus la dispoziția specialiștilor americani fragmentele osoase care urmează să fie analizate.

Prin aceeași comisie rogatorie, s-a solicitat asistența FBI pentru stabilirea profilului psihologic/comportamental al lui Gheorghe Dincă, mecanicul din Caracal care a susținut că le-a răpit și le-a ucis pe Alexandra Măceanu și pe Luiza Melencu.

„Se vor examina probele de oase trimise de la liziera pădurii şi se va estima vechimea etc. Testele vor evidenţia ori nu un profil ADN urmând să-l compare cu probele privind fata dispărută (Luiza n.r.), respectiv celule din periuţa de dinţi şi fire de păr cu bulb din peria de păr etc. dar şi cu probele prelevate de la mamă – periajul mucoasei bucale, sânge – pentru a se putea compara profilurile genetice (ADN) şi procentul de similitudine.Dar nu este exclus că poată fi identificat alt profil genetic decât căutat !!!”, a precizat, pentru EVZ, dr. Gheorghe Alexandrescu, fostul șef al Laboratorului de Prosectură al INML, medic cu zeci de ani de experiență în medicina legală.

Anchetatorii au găsit, în data de 5 august, un sac cu oase şi cenuşă în pădurea în care Gheorghe Dincă a indicat faptul că şi-a ascuns urmele. Principalul suspect al crimelor din Caracal a susţinut, la acel moment, că este vorba despre rămăşiţele umane ale Luizei Melencu (18 ani), pe care ar fi ucis-o în luna aprilie, în aceeaşi zi în care a sechestrat-o.
INML a precizat, în urma analizelor, că nu a putut fi stabilit ADN-ul din rămăşiţe, deoarece oasele erau calcinate excesiv, de aceea procurorii au cerut o nouă expertiză.

DIICOT a făcut precizări și în cazul Monicăi Melencu, mama Luizei, care a refuzat să îi fie recoltate noi probe biologice pentru expertiza genetică. Pentru realizarea acestei proceduri, femeia a fost citată cu mandat emis de un judecător de la Tribunalul București pentru data de 26 septembrie 2019.