CAZ ȘOCANT la Constanța. PROFESORI DAȚI ÎN JUDECATĂ de părinții unui elev rămas fără un testicul după o încăierare. Sindicatul îi apără

CAZ ȘOCANT la Constanța. PROFESORI DAȚI ÎN JUDECATĂ de părinții unui elev rămas fără un testicul după o încăierare. Sindicatul îi apără

Doi profesori din Constanța au fost dați în judecată, și li se cer daune morale de zeci de mii de euro, de părinții unui elev care, în urma încăierării cu un coleg, a fost rănit fiindu-i extirpat un testicul. Cei doi dascăli au fost de serviciu în ziua respectivă, părinții acuzându-i că nu i-au supravegeheat pe copii. Sindicatul Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța le susține însă nevinovăția, acuzând autoritățile că, pe lângă privațiunile la care îi supun, în general, transformă profesorii în paznici.

Incidentul, care a avut loc anul trecut la liceul Teoretic Decebal din Constanța, într-o pauză, a fost prezentat, astăzi, de președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar, Mitică Iosif, în contextul nemulțimirilor cu care se confruntă angaații din Educație. În cazul celor mai multe incidente din școli, cei arătați cu degetul de opinia publică sunt profesorii. Liderul sindical a pomenit că, mai nou, sarcina efectuării pazei în școli a fost aruncată exclusiv pe umerii cadrelor didactice, prezentând situația “absolut neplăcută” a doi profesori de la liceul Decebal.

”Anul trecut, a fost o bătaie între doi băieți, unul dintre băieți l-a lovit pe celălalt în zona inghinală, a fost nevoie de o intervenție medicală și a pierdut un testicul. Părinții au venit și singurii împotriva cărora s-au îndreptat au fost cei doi profesori care erau de serviciu la momentul respectiv, având sarcina să se plimbe pe holuri și periind și curtea școlii. Care era vina sau responsabilitataea acestor colegi care, odată, nu puteau fi peste tot, și în al doilea rând și dacă sunt la 5 metri și se întâmplă un astfel de eveniment, cum îl pot preîntâmpina”, a explicat liderul sindical.

Profesorul de istorie Paul Dominte, de la Liceul Decebal, coleg cu profesorii “târâți în procesul acesta într-un mod absurd”, a declarat, și el, că celor doi dascăli li se cer daune morale de zeci de mii de euro în condițiile în care un cadru didactic, în caz că ar fi martor, nu are voie să se bage și să îi despartă pe elevii care se încaieră. E nevoie de personal calificat, spune omul. Liderul sindical Mitică Iosif este mai tranșant. “Profesorul nu este și nu poate fi confundat cu paznicul. Nu a făcut o facultate ca să facă pe paznicul. Noi am fost chemați să desfășurăm un proces instructiv de calitate”. El face trimitere la legea 35/2007:”Siguranța în școli este în responsabilitatea autorităților administrației publice locale, a inspectoratelor școlare, a inspecroratelor de poliție și jandarmerie. Nu apare nicăieri cuvântul profesor”.

Ne puteți urmări și pe Google News