Evenimentul Zilei > Actualitate > Caz șocant la Botoșani. Un bebeluș a murit pentru că a fost „zgâlţâit” prea tare
Caz șocant la Botoșani. Un bebeluș a murit pentru că a fost „zgâlţâit” prea tare

Caz șocant la Botoșani. Un bebeluș a murit pentru că a fost „zgâlţâit” prea tare

Caz șocant la Botoșani. Un bebeluș a murit pentru că a fost „zgâlţâit” prea tare. Doctorii bănuiesc că bebeluşul a fost legănat prea tare. Anchetatorii așteaptă acum rezultatul final al necropsiei.
Caz șocant la Botoșani. Un bebeluș a murit pentru că a fost „zgâlţâit” prea tare. O fetiţă de doar şase luni a murit din cauză că ar fi fost legănată prea tare. Mama a sunat la 112, dar a fost prea târziu. Când a sosit ambulanţa fetiţa era deja moartă.

Autopsia a dezvăluit că fetiţa de şase luni avea leziuni pe creier. Doctorii bănuiesc că ar fi vorba despre sindromul „copilului zgâlţâit”.

Caz șocant la Botoșani. Un bebeluș a murit pentru că a fost „zgâlţâit” prea tare

„Moartea a fost violentă şi s-a datorat unei hemoragii sudurale bilaterale cauzată cel mai probabil de zgâlţâirea copilului. Este vorba de aşa zisul sindrom al copilului zgâlţâit. Care are mortalitate între 25% şi 30 %. Un copil scuturat de părinţi poate să râmănă cu sechele grave sau chiar să moară”. Este concluzia medicul legist.

Mama bebeluşului le-a povestit polițiștilor că fetiţa era slăbită și respiră cu greu. Atunci când și-a găsit copilul fără suflare, a sunat la 112. Echipajul medical ajuns la fața locului dar nu au făcut decât să constate decesul.

Nicoleta Arpinte, procuror al Parchetulului Dorohoi: “Dosarul a ajuns inițial la Parchetul Botoșani pentru lovituri cauzatoare de moarte, dar la necropsie nu s-au pus în evidență leziuni externe. Avem concluzii provizorii. Medicul legist a constatat că moartea a fost violentă și s-a datorat unei hemoragii subdurale, cauzată cel mai probabil de zgâlțâirea copilului. Este vorba de așa-zisul sindrom al copilului zgâlțâit”.

Sindromul apare la copii cu vârste între 6 și 12 luni

Cătălin Mihailiuc, medic Spitalul de Pediatrie Botoșani: “Problema se pune în felul următor: depinde de timp și intensitate. Majoritatea părinților spun că îl legăn un pic și el adoarme. Asta e ok. Dacă îl iei în brațe și începi să îl zgâlțâi, nu e bine. Creierul copilului se lovește de cutia craniană în mișcarea de balans”.

Anchetatorii așteaptă acum rezultatul final al necropsiei. Deocamdată, cercetările pentru ucidere din culpă au fost începute in rem, dar principalii suspecți sunt mama fetiței şi iubitul femeii.

Îndicii la care părinţii trebuie să fie atenţi

„Latergia, iritabilitatea extremă, lipsa poftei de mâncare, suptul dificil , voma, respiraţia dificolă, incapacitatea de a ridica oricând capul. Copilul nu zâmbeşte. Sun tprintre primele simptome care indică faptul că ceva nu este în regulă”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit infobt.ro.